SARAJEVO – Delegacija Srbije u Kini potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa ovom zemljom u prisustvu predsjednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, koji obuhvata 10.412 srpskih prozvoda i 8.930 sa kineske strane.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić  rekao je  da će procedura oko sporazuma biti završena u Srbiji  do kraja marta.

“Do maja ili juna će na snagu da stupi taj dogovor, više neće biti nikakve carine.  To bi značilo da više ne bismo imali nikakve carine koje su danas veoma visoke, na sprsku jabuku, šljivu, breskvu, sojino ulje, jer nam je to jedan od najprodavanijih proizvoda”, kazao je Vučić.

Dodao je da neće biti carine ni na smrznutu malinu, koja bilježi rast od 350 odsto u odnosu na prethodnu godinu, potom na pivo, vodu, kiselu vodu, gotovo sve faramaceutske i industrijske proizvode…

“Vino će biti bez carina u potpunosti za pet godina, pošto će se carina postepeno smanjivati po 20 odsto u narednih pet godina, dok danas moraju da se uračunaju i čine 30 odsto ukupne cijene. To će biti nula odsto poslije pet godina i naši vinari će imati mnogo bolju cijenu na tom tržištu”, istakao je Vučić.

Kada je riječ o rakiji, u periodu od 10 godina biće ukinuta carina, pošto će svake godine biti niža za po 10 odsto.

Kako je za Alo! rekao redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta i poljoprivredni analitičar Miladin Ševarlić, za srbijanske poljoprivrednike bi u tom aranžmanu bilo najbolje da se prebace na proizvodnju prerađevina.

“Naš nastup na tim udaljenim destinacijama je bolji kada su u pitanju prerađevine, imajući u vidu dužinu transporta i cenu kontejnera, jer su voće i povrće kvarljiva roba, pa nije dobro rizikovati sa tim. Takođe, cene kontejnera su skočile, pogotovo ako je u pitanju kontejner sa rashladnim sistemom, neophodan za sveže proizvode”, savjetuje ovaj analitičar.

Kako dodaje, sa ovim sporazumom svakako je i Kina na velikom dobitku, jer je svakako i njihov izvoz u Srbiju veliki i to na velike proizvode.

Određenog  uticaja sporazum Srbije i Kine o slobodnoj trgovini mogao bi biti i na  Bosnu i Hercegovinu s ozbirom na povezanost poslovnih subjekata privreda BiH i Srbije.

Srbija je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH,  a prema podacima Agencije za statistiku treća je i po izvozu i po uvozu.

Za osam mjeseci BIH je u Srbiju izvezla robe u vrijednosti  1,38 mlrd KM, a uvezla u vrijednosti 1,89 mlrd KM. (Indikator)