BEOGRAD – Smanjenje svjetskih zaliha šećera i vrtoglavi rast cijena trenutno ne utiču na domaće tržište, jer Srbija ima dovoljno šećera i za svoje potrebe i za izvoz.
Cijena bijelog kristal-šećera u maloprodaji trenutno su stabilne i u pojedinim trgovinskim lancima u Beogradu potrošači ga mogu kupiti i po cijeni od 106,99, ali i 113,9 dinara po kilogramu, što je jeftinije nego u decembru prošle godine, kada je njegova cijena bila “zamrznuta” na maksimalnih 114,99 dinara.

Republički zavod za statistiku objavio je kako ovogodišnji urod šećerne repe trebao biti oko dva miliona tona, po najnovijoj procjeni na dan 5. septembra.

Procjene govore o rastu proizvodnje u odnosu na prošlu godinu od 22,4 posto. U odnosu na desetogodišnji prosjek, očekivana proizvodnja je manja za 16,5 posto.

Od ovogodišnjeg uroda šećerne repe u Srbiji očekuje se da će biti proizvedeno oko 327.000 tona šećera, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede u najnovijoj analizi.

Ove količine zadovoljiće domaću potražnju za šećerom u iznosu od 250.000 tona, kao i izvoz preostalih slobodnih količina – navode iz Ministarstva.

Kako je objašnjeno, poslovanje industrije šećera u Srbiji u potpunosti je ovisno od šećerne repe, čija proizvodnja pada iz godine u godinu, a opterećeno je i cijenom energenata, koja raste. (Agencije)