BEOGRAD – Uvoz električne energije u Srbiju iz Azerbejdžana trebalo bi da krene od januara, ukoliko se ispune svi preduslovi, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

To će, kako pišu Novosti, obezbijediti dodatnu sigurnost za elektroenergetski sistem Srbije u zimskim mjesecima, kada se očekuje najveći porast potrošnje struje.

– Količina struje koju Azerbejdžan može da isporuči, a koja je definisana u dosadašnjim pregovorima je 50 megavata u prenosnom kapacitetu – objašnjava Đedovićeva. – U toku je usaglašavanje preostalih pitanja u vezi sa prenosom energije iz te zemlje, koji treba da se realizuje preko teritorija Turske i Bugarske.

Tokom posjete predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva Srbiji u srijedu razmatrano je i pitanje uključivanja Srbije u budući projekat kojim će Azerbejdžan snabdijevati Evropu električnom energijom.

– Razgovaraćemo sa evropskim partnerima da se priključimo, jer se radi o podvodnom kablu, ispod Crnog mora, kojim bismo obezbijedili energetsku sigurnost, kazao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić nakon razgovora.