Posljednji dan proteklog vikenda brojne medijske kuće objavile su istraživanje koje uključuje milone dokumenata koji pokazuju skriveno bogatstvo brojnih svjetskih lidera i poznatih ličnosti, kao i sve metode koje su koristili kada je riječ o izbjegavanju plaćanja poreza.

Više od 600 novinara iz 117 zemalja mjesecima je pretraživalo dosjee iz 14 izvora, a rezultati su objavljeni pod jedinstvenim dokumentom – Pandora papiri.

Podaci se objavljuju na stranici Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), koji je smješten u Washingtonu, kao i na stranicama istraživačkih medija koji su učestvovali u ovom obimnom zadatku.

Šta su otkrili dokumenti?

Prema prvim informacijama, Pandora papiri uključuju skoro 6,4 miliona dokumenata, više od tri miliona fotografija, milion e-mailova, kao i 500.000 tabela koje detaljno pokazuju tokove novca.

Ukoliko se Pandora papiri porede s ranijim sličnim akcijama kao što su Paradise papiri ili Panama papiri, Pandora sadrži 2,94 terabajta dokumenata, dok su prethodna istraživanja sadržavala 1,4 terabajta, odnosno 2,6 terabajta vrijednih informacija.

Iako će se rezultati istraživanja objavljivati i u narednim danima, Pandora papiri šokirali su svijet već prvim istraživanjima. Do sada je ICIJ otkrio dokumente koji uključuju finansijske aktivnosti kralja Jordana Abdullaha, koji je putem offshore kompanija sakrio nekretnine u Velikoj Britaniji i SAD-u vrijedne 70 miliona funti.

Takođe, dokumenti su pokazali aktivnosti vladajuće porodice Azerbejdžana, koja je bila umiješana u poslove u vezi s nekretninama u Velikoj Britaniji vrijedne više od 400 miliona funti, ali i skrivene aktivnosti bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, koji je kupovinom objekata od 6,5 miliona funti preko offshore kompanija na Djevičanskim Ostrvima utajio porez koji je prema britanskim zakonima trebao platiti.

Osim svjetskih lidera, Pandora papiri su do sada otkrili i nekoliko sumnjivih aktivnosti koje su povezane s političarima iz regije, uključujući predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ministra finansija Srbije Sinišu Malog, ali i one “manje” poznate, kao što su sin ministra nauke u Republici Hrvatskoj Radovana Fuchsa, ali i Nikola Petrović – kum Aleksandra Vučića.

Fokus istraživanja – offshore kompanije

Kao i u ranije objavljenim dokumentima u akciji “Panama papiri”, fokus istraživanja i u ovom slučaju bila je veza između poznatih ličnosti i offshore kompanija.

Prema definiciji, offshore kompanije su osnovane u inostranstvu, prije svega s ciljem sticanja ekonomske prednosti u odnosu na preduzeća koja se nalaze u zemljama koje predstavljaju i mjesto prebivališta osoba iz svijeta politike, ekonomije i drugih djelatnosti.

Problem u vezi s ovim kompanijama zapravo predstavlja činjenica da se otvaraju u zemljama koje često nude nultu stopu oporezivanja i strogu povjerljivost kada je riječ o podacima onih koji otvaraju račune ili kompanije u ovim zemljama.

Ovakve kompanije, u suštini, nemaju nikakve stvarne aktivnosti u zemljama u kojima su registrovane, ne posjeduju kancelarijen kao ni zaposlene osobe.

“Offshore kompanije koriste se za skrivanje ili izbjegavanje bilo kakve fiskalne ili pravne odgovornosti stvarnog vlasnika imovine koja bi mogla biti finansijska, ali može predstavljati i onu vezanu za nekretnine, vozila, umjetnička djela i brojne druge stvari. Studija objavljena 2017. godine pokazuje da se 10 posto svjetskog BDP-a nalazi upravo u offshore kompanijama”, navodi se u objašnjenju.

Pandora papiri otkrivaju složenu mrežu offshore kompanija koje su uspostavljane na nekoliko lokacija širom svijeta, uključujući i britanske prekomorske teritorije kao što su Kajmanska i Djevičanska Ostrva.

Takođe, u sumnjive poslove uključene su i neke dobro poznate destinacije kao što su Švajcarska, Singapur, Monako, ali i Dubai.

Prema informacijama ICIJ-a, skriveno bogatstvo svjetskih moćnika kreće se između 5,2 i 32 milijarde dolara, a Međunarodni monetarni fond je izjavio kako korištenje tzv. poreznih oaza nanosi štetu zvaničnim vlastima i do 600 milijardi dolara izgubljenog poreza.

Iako će Pandora papiri u suštini otkriti slične informacije, kao što su to prije nekoliko godina učinili Panama papiri, mnogi ističu kako će otkrivanje ovih informacija imati znatno veći utjecaj nego što je to imalo otkrivanje sumnjivih finansijskih aktivnosti kroz akciju “Panama papiri”.

“Ovo su Panama papiri, ali na steroidima. Otkriveno je mnogo više dokumenata i mnogo više detalja”, stoji u objašnjenju.

Nove finansijske afere naročito dolaze do izražaja ukoliko se uzme u obzir činjenica da je u posljednje dvije godine ekonomske aktivnosti u svijetu znatno poremetila pandemija koronavirusa.

Zbog toga će Pandora papiri, osim što će pokazati skrivene aktivnosti političara, ali i drugih poznatih ličnosti, ukazati i na trenutno najveću rak-ranu čovječanstva – beskompromisnu borbu za bogatstvo i pored brojnih nedaća s kojima se čovječanstvo trenutno bori.

“Najmanje 11,3 milijarde dolara bogatstva drži se u kompanijama koje ne postoje. Ovo je novac koji se gubi u blagajnama širom svijeta i novac koji se mogao upotrijebiti za oporavak od pandemije koronavirusa. Mi gubimo, a neki ljudi dobijaju. To je veoma jednostavno objasniti”, navode novinari koji su učestvovali u projektu čiji će se sadržaj objavljivati u narednih nekoliko mjeseci. (Klix)