BANJALUKA – Američka agencija za rejting “Standard end Purs” ocijenila je kreditni rejting Republike Srpske kao stabilan, javlja  Radiotelevizija Republike Srpske.

Kako se navodi, u naredne dvije godine za RS se predviđa rast prihoda i BDP-a, a kao otežavajući faktor za ekonomski rast, ova agencija je istakla nestabilne političke prilike u BiH.

“Očekujemo da će snažan rast prihoda u periodu od 2023. do 2025. godine pomoći Republici Srpskoj da stabilizuje svoj dug. Zbog toga smo potvrdili dugoročni kreditni rejting emitenta sa ‘B’ Republici Srpskoj, sa stabilnim izgledima”, naveli su iz ove agancije.

Najnoviji izvještaj agencije “Standard and Purs” potvrđuje stabilnu kreditnu sposobnost Republike Srpske. Analiza je zasnovana na kreditnoj istoriji, likvidnosti, ali i predviđanjima o rastu BDP-a, dodaje RTRS.

Finansijsku stabilnost Srpska je utvrdila izlaskom na međunarodnu berzu, navodi američka agencija, a naglasak je stavila na emisiju obveznica kao dobar put da Srpska, kao investiciono područje, bude vidljivija.

“Sposobnost izdavanja obveznica na domaćem i međunarodnom nivou i podizanja kredita od bilateralnih i multilateralnih institucija je od suštinskog značaja za vladinu strategiju finansiranja, s obzirom na relativno niske devizne rezerve i velike potrebe za finansiranjem”, navodi ova agencija. Prilika za to su veća ulaganja u hidropotencijal i šume, stav je ekonomista. Međutim, političke tenzije u BiH sputavaju ekonomski rast Srpske. I to je, između ostalog, navedeno u analizi Standard end Pursa.