BANJALUKA – Nekoliko desetina radnika Urbanističkog zavoda Republike Srpske danas je u Banjaluci održalo jednočasovni štrajk upozorenja ispred zgrade Zavoda, zbog izuzetno teškog materijalnog položaja zaposlenih u toj ustanovi.

Predsjednik Sindikalne organizacije Urbanističkog zavoda RS Igor Kljajić rekao je novinarima da će radnici Zavoda uskoro stupiti u generalni štrajk, ukoliko poslodavac ne ispuni njihove zahtjeve.

“Tražimo da nam poslodavac isplati ostala potraživanja, prekine sa daljim otpuštanjem radnika, da se riješi status preduzeća i da se odustane od prodaje imovine preduzeća”, istakao je Kljajić.

On je rekao da je rukovodstvo Urbanističkog zavoda RS na sastanku sa radnicima saopštilo da je većinski vlasnik najavio sistematizaciju radnih mjesta i otpuštanje 30 radnika.

“Mislim da nije rješenje da se radnici otpuštaju, jer ima posla i mi radimo i dalje kao da se ništa ne dešava”, rekao je Kljajić i podsjetio da je prije mjesec i po dana u Zavodu otpušteno 25 ljudi.

Radnik Urbanističkog zavoda RS Nikola Stupar rekao je novinarima da agonija radnika ovog preduzeća traje više od godinu dana, da nema iluzija da će se poroblem riješiti u korist radnika, te da je ovo posljednji trzaj da se nešto uradi.

“Od rukovodstva Zavoda ne očekujemo ništa, s obzirom da je direktor običan pijun većinskog vlasnika Jovana Vidovića”, rekao je Stupar i istakao da ga ne zanima politika i ko je kriv za situaciju u kojoj se našla ta ustanova, već isključivo posao i plate za radnike Zavoda.

Radnici su na ulazu u objekat Zavoda izlijepili poruke – “Hoćemo svoje plate”, “Šta Vlada čeka”, “Stop daljim otkazima” i “Štrajk upozorenja”.

Većinski vlasnik Urbanističkog zavoda RS je banjalučki biznismen Jovan Vidović.

Poreska uprava RS podnijela je prošle sedmice Okružnom tužilaštvu u Banjaluci četiri izvještaja protiv pet direktora i vlasnika Urbanističkog zavoda zbog sumnje da su zloupotrijebili ovlašćenja u privredi i službeni položaj.

Izvor Agencije