BANJALUKA – Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske priprema uredbe kojima će nastojati da reguliše cijene osnovnih životnih namirnica, prije svega, ograniči maržu osnovnog hljeba, izjavio je Srni resorni ministar Denis Šulić.

“Ono što nama `bode oči` je cijena osnovnog hljeba, koja je u Srbiji dosta jeftinija nego kod nas i pokušaćemo kroz jednu od novih uredbi, koju ćemo izraditi u saradnji sa premijerom i Vladom, ograničiti maržu na osnovni hljeb”, rekao je Šulić.

On je napomenuo da se to ne odnosi na ostale pekarske proizvode.

“Treba napomenuti da su cijene proizvoda široke potrošnje u Republici Srpskoj najjeftinije u regionu”, istakao je Šulić.

On je naveo da je Ministarstvo u saradnji sa tržišnom inspekcijom kontrolisalo aktuelne uredbe koje se odnose na osnovne životne namirnice i naftu i naftne derivate i da je u 1.558 različitih kontrola utvrđeno 567 nepravilnosti.

“Nastavićemo sa kontrolama i ove godine”, najavio je Šulić.

On je podsjetio da je u kampanji “Društveno odgovorni” oko 45 proizvoda bilo sa nultom maržom, ali da su nakon 31. januara trgovci nastavili da određene proizvode široke potrošnje označavaju nižim cijenama, ali bez nulte marže.