Crveno vino se sve manje pije, pa i u Francuskoj koja je poznata po najkvalitetnijim vinima te vrste.

Region Bordo suočava se s neviđenim padom potrošnje i izvoza crvenog vina, zbog čega vinogradari traže pomoć francuske vlade, izvijestila je novinska agencija EFE.

Od 115.000 hektara namijenjenih vinogradima, proizvođači žele smanjiti proizvodnju napuštanjem barem 10 odsto tog zemljišta. Istovremeno od vlade traže finansijsku naknadu i pomoć kako bi se riješili obilnih zaliha. Žele da im vlada nadoknadi do 10.000 evra za svaki uništeni hektar.

Takođe, žele da unište neprodate zalihe kako bi napravili mjesta za ovogodišnju berbu i podigli cijene, bez čega, kažu, rizikuje kolaps sektora, ugrožavajući radna mjesta 80.000 ljudi. Lokalni predstavnici tvrde da oko 300 otežanih vlasnika vinograda kaže da žele u potpunosti da odustanu od vinogradarstva.

Zahtjevi vinara uslijedili su u trenutku kada je Pariz bio domaćin godišnjeg sajma vina Winekspo na kojem je učestvovalo oko 3.400 proizvođača vina iz 52 zemlje.

“U naših 80 ili 85 posto vinograda proizvodi se crveno vino. Danas u Francuskoj, ali i na izvoznim tržištima, pada njegova potrošnja”, kaže Stefan Gabard, vinogradar i voditelj sindikata u Bordou.

Gabard ističe da je ta regija prva zazvonila na uzbunu koja se počela paliti u drugim regijama zemlje. Kriza je počela zatvaranjem stanovnika u kuće tokom pandemije koronavirusa. Problem prekomjerene proizvodnje i izmijenjenih navika pijenja

Vlasnici vinograda kažu da su prodaja i cijene pale zbog prekomjerne proizvodnje i izmenjenih navika pijenja.

Vjeruje se da je konzumacija vina u Francuskoj opala za dvije trećine u posljednjih 60 godina, a posebno su pogođena crvena vina. Istraživanje u novembru prošle godine pokazalo je da je potrošnja crnog vina opala za 32 odsto u posljednjih 10 godina, uglavnom u starosnoj grupi od 18 do 35 godina.

Anketa je pokazala da su glavni uzroci pada bili ljudi koji jedu manje crvenog mesa, manje porodica koje večeraju zajedno i povećanje broja domaćinstava sa samohranim roditeljima koji sami nisu. Pomoć vlade u Parizu i EU

Vlada u Parizu, koja se isprva oglušila na proteste proteklih meseci, u februaru je dala zeleno svetlo za destilaciju preostalih zaliha, s dvije kampanje između jula i oktobra procijenjene na 160 miliona evra. Finansiraće se sredstvima iz državnog budžeta i Evropske unije.

Riječ je o tome da se u okolnostima smanjene potražnje pojavljuje problem nedostatka skladišnih kapaciteta za prijem nove berbe grožđa i proizvodnje vina te je stoga nužno sprovesti destilaciju određenih količina vina. U tu svrhu daje se podrška proizvođačima vina za sprovođenje destilacije vlastitih neprodanih zaliha vina i osigurava finansijska podrška za troškove prevoza i destilacije. Dobijeni destilovani alkohol može se koristiti isključivo u industrijske ili energetske svrhe, piše Gardijan.