BANJALUKA – Od ukupno 225.000 penzionera u RS svega 16.000 ili 7,10 odsto ostvarilo je penziju sa punim radnim stažom, odnosno sa 40 godina provedenih na radnom mestu, pokazala je najnovija analiza stanja penzijskog sistema u RS Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS.

Uočeno je i da samo 37.600 ili 16,79 odsto penzionera ima 40 godina penzijskog staža koji, osim radnog, podrazumeva i beneficirani radni staž sa učešćem u ratu.

Ovi podaci, kažu stručnjaci, nedvosmisleno pokazuju da je penzijski sistem RS, koji funkcioniše na principima "međugeneracijske solidarnosti" i tekućeg finansiranja, dugoročno neodrživ. I u resornom ministarstvu navode da je odnos broja osiguranika i broja korisnika u RS iz godine u godinu sve nepovoljniji, što dovodi u pitanje održivost Fonda PIO.

– Nasleđeni penzijski sistem – tekućeg finansiranja, koji ne funkcioniše na principu štednje za starost, već tako što se iz zarada zaposlenih izdvajaju doprinosi iz kojih se sredstva isplaćuju za penzije, zapao je u krizu – kažu u Odeljenju za razvoj i analitiku resornog ministarstva.

 Revizori su uočili da je Fond PIO prošlu godinu završio u plusu sa oko šest miliona maraka, ali suficit je ostvaren uz pomoć 200 miliona KM, koje je na račune Fonda prebacila Vlada RS iz budžeta. Iako su prihodi od doprinosa povećani u odnosu na 2009, Fond je lane podigao tri kredita u visni od 2,5 miliona maraka.

Ovaj sistem je i u mnogo bogatijim zemljama od RS pokazao znakove slabosti i na sigurnom je putu propadanja, jer se odnos broja osiguranika i broja korisnika skoro izjednačio, tako da danas svaki zaposleni ima svog penzionera.

U analizi se ističe da je sve veći raskorak između prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i sve skromnijih realnih izvora iz kojih se ona isplaćuju, tako da država preuzima brigu o materijalnoj i socijalnoj sigurnosti osiguranika od penzionisanja do kraja života.

– Zapravo, penzijski sistem međugeneracijske solidarnosti postaje veliki teret za buduće generacije, jer ne stimuliše štednju i postaje finansijski neodrživ – dodaje se u analizi.

I u Udruženju penzionera RS svesni su situacije u kojoj se trenutno nalazi sistem PIO.

– Odnos jedan radnik jedan penzioner ozbiljno preti sistemu, a to je posledica sve većeg broja mladih penzionera – kaže predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj.

Izvor Večernje novosti