NJUJORK-  Neki od najpoznatijih ekonomista smatraju da rapidno širenje novog virusa korona može gurnuti Sjedinjene Američke Države u recesiju, što je prilično mračan scenario koji samo odražava zabrinutost kakav globalni uticaj može imati širenje epidemije.

Maek Zandi iz “Moody’s” povećao je šanse za izbijanje recesije sa prošlonedjeljnih 50-50 odsto na čak 65% i to u roku od svega par dana. O svemu tome on kaže:

“Mislim da će biti teško izbjeći recesiju. Dubina recesije će ovisiti o tome kako će Trampova administracija reagovati.”

Zandi nije jedini koji ovako razmišlja. Naime, ekonomisti koji su predvidjeli finansijsku krizu 2008. godine takođe sve učestalije govore o recesiji. Nevjerovatno širenje virusa korona, kao i težnja Sudijske Arabije da poveća proizvodnju nafte, izazvalo je paniku početkom ove sedmice, pa je čak i Vol Strit jedno vrijeme prekinuo sa radom.

Naime, tipična reakcija Vol Strita kada dođe do ovakvih aituacija jeste da propagira mir i staloženost, pa je tako, recimo, Lojd Blenfajn, bivši čelnik Goldman Sachsa odmah tvitao da američka ekonomija i dalje ostaje jaka te da investitori mogu da očekuju brzi oporavak onog momenta kada zdravstveni zvaničnici nađu način da obuzdaju epidemiju virusa korona. Ipak, to ne znači da broj svjetski poznatih ekonomista sve češće upozorava na recesiju.

Nurijel Rubini

Zašto je bitan: Rubini je jedan od najpoznatijih ekonomskih prognostičara sa New York University, gdje radi kao profesor. On je 2008. godine bio prvi koji je predvidio dolazak finansijske krize i recesije, samo posmatrajući tržište nekretnina.

Šanse za recesiju: 66%

Njegovo mišljenje: Rubini, u medijima poznat i kao “Doktor Propast” još jednom dokazuje da svoj nadimak nosi s razlogom. On je u ponedeljak napisao da će pad cijena nafte odvesti svijet u globalnu recesiju. On je predvidio finansijsku krizu još u periodu kada se virus korona nije ovoliko proširio po svijetu.

“Nije samo stvar u energentima, poput nafte. Mislim da COVID izazvao ekonomski šok koji predstavlja stvarnost, a ne samo odraz straha. Recesija ili kriza je pred nama”, napisao je Rubini te dodao da vjeruje da će berze pasti za čak 40%.

Mark Zandi

Zašto je bitan: Zandi je bio jedan od glavnih savjetnika Džona Mekejna u kampanji 2008. godine, a kasnije je služio i kao ekonomski savjetnik predsjednika Baraka Obame i to u vrijeme finansijske krize. U posljednje vrijeme on je glavni ekonomski prognostičar u “Moody’s Analytics”.

Šanse za recesiju: 65%, što je više od prošlonedjeljnih 50%

Njegovo mišljenje: Zandi smatra da će Federalne rezerve morati uskoro da srežu svoju kratkoročnu kamatu, isto kao što su uradili tokom finansijske krize 2008. godine. Međutim, uvjeren je da samo taj potez neće izvući američku ekonomiju iz krize već da će biti neophodan stimulativni paket od Kongresa, koji će predsjednik Tramp vjerovatno potpisati:”Koliko duboko će otići recesija zavidi samo od reakcije Trampove administracije”, kaže Zandi. Kao glavni problem usporavanja ekonomske aktivnosti vidi nastojanja da se spriječi dalje širenje virusa korona:

“Znate kako, korporativni menadžeri će biti prilično oprezni, nevoljno će puštati ljude da putuju, tako da će sve teže vratiti u normalu. Takođe, mislim da će u putničkoj industriji te maloprodajnom sektoru doći do velikih otpuštanja i to veoma  uskoro”, kaže Zandi.

Kenet Rogof

Zašto je bitan:  Rogof je profesor ekonomije na Harvardu i jedan je od koautora knjige o istorijatu finansijske krize. On je predvidio da će pad “Lehman Brothers” dovesti do prolongirane recesije.

Šanse za recesiju: 50-50 za područje SAD

Njegovo mišljenje: Rogof vjeruje da se zvaničnici trebaju početi spremati za globalnu recesiju. Najveći problem je što je nagla epidemija udarila globalnu ekonomiju baš u vrijeme kada je rast usporavao. Štaviše, on smatra da problemi koje nosi epidemija ovog virusa može biti gori nego Velika recesija, jer su pogođeni lanci snabdijevanja, a sve to opet nanosi ogromnu štetu ostalim sektorima. Samim time što milioni ljudi neće moći redovno ići na posao, znači da će biti jako teško za kompanije da održe proizvodnju i nastave da proizvode robu i pružaju usluge.

Itan Heris

Zašto je bitan: On je jedan od vodećih ekonomista u Bank of America, a dugo vremena je važio za jednog od najboljih prognostičara na Vol Stritu. Takođe, jedan je od onih ekonomista koji je predvidio recesiju 2008. godine. Ipak, jedan je od onih koji smatraju da neće doći do recesije 2020. godine.

Njegovo mišljenje: On kaže da je Bank of America već smanjila očekivanja ekonomskog rasta ove godine. Takođe, smatra da će globalna ekonomija najviše usporiti te da se taj nivo može mjeriti sa onim iz 2009. godine. Ipak, on je uvjeren da se još uvijek može izbjeći recesija. Sve u svemu. Bank of America je predvidjela rast od 1,5% za američku ekonomiju ove godine, što je ipak daleko manje od 2,3% koliko je bilo 2019. godine.On takođe vjeruje da virus korona može dovesti do velikog rizika globalnog usporavanja, te da može stvoriti velike probleme za brojne kompanije i njihove radnike. Ipak, on smatra da bi najbolji lijek bio neki vid vladinog programa pomoći, a ne smanjivane kamatnih stopa. (CBS NEWS, Swot)