GACKO – Termoelektrana (TE) “Gacko” u 2010. godini proizvela je više od 1 540 gigavat-časova električne energije i na taj način ostvarila drugu najveću proizvodnju u svojoj dvadesetsedmogodišnjoj istoriji, rekao je rukovodilac TE Maksim Skoko.

"Ovakav ostvareni ambiciozan plan proizvodnje i uspjeh postignut je, prije svega, zahvaljujući veoma visokoj pogonskoj spremnosti, uz maksimalno angažovanje zaposlenih u TE i menadžmenta preduzeća”, istakao je Skoko.

Skoko je dodao da je to omogućilo da TE “Gacko” u 2010. godini, prvi put otkada je počela da proizvodi električnu energiju, bude u pogonu više od 7 000 časova.

Prema njegovim riječima, samo zbog toga što je u kotlu TE spaljivan ugalj manje energetske vrijednosti od projektovane i planirane nije premašena najveća proizvodnja električne energije iz 2008. godine.

Skoko je pojasnio da se površinski kop “Gračanica” iz koga se TE snadbijevala ugljem nalazi na samom kraju eksploatacije.

Ističući da TE “Gacko” trenutno radi stabilno, Skoko je napomenuo da zalihe uglja na deponiji iznose oko 20 000 tona, dok su zalihe ostalih energenata, maziva, hemikalija i tehničkih gasova takve da omogućavaju normalno odvijanje proizvodnog procesa.

Skoko kaže da je u 2011. godini planirana proizvodnja električne energije od 1 508 gigavat-časova, dok će redovni remont postrojenja termoelektrane biti obavljen od 1. aprila do 15. maja.

Izvor Agencije