OSTIN – Kompanija Tesla najavila je veliko smanjenje cijena svojih vozila u Kini i Njemačkoj, nedugo nakon što je to učinila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najnovije sniženje cijena nadovezuje se na ona koja je kompanija Ilona Maska napravila od početka prošle godine kako bi pokušala da smanji pad prodaje i izbori se sa sve jačom konkurencijom na vodećim tržištima, preneo je CNN.

Pad cijena snizio je Tesline profitne marže, što je dovelo i do pada njenih akcija za oko četiri odsto. Veliki svjetski proizvođač električnih vozila u nedjelju je smanjio početne cijene četiri modela u Kini, svom najvećem prekomorskom tržištu, za 14.000 juana (1.810 evra).

Model I, najprodavaniji automobil te američke kompanije u Kini, sada se prodaje po najnižoj cijeni od 249.900 juana (32.384 evra). U Njemačkoj, najvećem Teslinom tržištu u Evropi, cijena njenog Modela 3 sa pogonom na zadnje točkove takođe je smanjena za 2.000 evra na 40.990 evra, navodi se na zvaničnom sajtu.

Prva smanjenja najavljena su u petak u SAD, kada je Maskova kompanija snizila cijene tri od svojih pet modela. Tesline akcije oborene su za više od 40 odsto od početka godine, nakon pada kvartalnih isporuka automobila po prvi put u skoro četiri godine, a kompanija je najavila i otpuštanje oko 10 odsto svog osoblja širom svijeta.