BANJALUKA – Materijalni i socijalni položaj radnika u građevinskoj i stambeno-komunalnoj oblasti u Republici Srpskoj izuzetno je težak, pa će predstavnici Sindikata posjetiti sve građevinske firme s ciljem poboljšanja stanja, rečeno je na sjednici Republičkog odbora Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti.

Predsjednik Granskog sindikata Dragana Vrabičić rekla je nakon sjednice Odbora da je najniža cijena rada 125 KM potpisana još 2008. godine i da od tada nije povećana.

„Mnogo je onih koji rade na crno, posebno u građevinskom sektoru kod privatnih poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje“, rekla je Vrabičićeva.

Prema njenim riječima, nema dijaloga ni sa predstavnicima komunalnih preduzeća u Republici Srpskoj, ali se u narednom periodu očekuje pronalaženje rješenja.

Republički odbor danas je donio odluku da će, zbog lošeg odnosa sa poslodavcima iz oblasti građevinarstva, zaobići kontakt s njima, jer nisu odgovarali na dopise kojima im se sindikat obraćao.

„Posjetićemo sve građevinske firme u Republici Srpskoj i pokušati poboljšati položaj radnika“, rekla je Vrabičićeva.

Ona nije isključila mogućnost štrajkova i protesta u skladu sa zakonom radi poboljšanja položaja radnika u ovoj oblasti. (Agencije)