TOKIO – Akcije japanskog proizvođača automobila Tojota motor pale su prošle nedjelje za više od 5,4 odsto nakon što je Ministarstvo saobraćaja Japana otkrilo da je firma koristila lažne podatke prilikom testiranja određenih modela automobila.

Tržišna vrijednost japanske kompanije je za samo nedjelju dana pala za 2,45 biliona japanskih jena, odnosno za više od 14,5 milijardi evra, prenosi CNBC.

Kako se navodi, predsjednik japanske kompanije Tojota motor Akio Tojoda se neposredno nakon izbijanja skandala 3. juna izvinio zbog masovnog varanja pri testiranju sedam modela automobila.

“Iskreno se izvinjavamo”, rekao je Tojoda novinarima, duboko se naklonivši na nekoliko sekundi, kao što je uobičajeno u Japanu na konferencijama za novinare na kojima se kompanije izvinjavaju zbog lošeg ponašanja.

Istraga je pokazala da su testovi snage motora falsifikovani, dok su za testiranja sudara i erbegova korišćeni neadekvatni ili zastarjeli podaci. Tojota motor je nakon ovog skandala obustavila proizvodnju tri modela vozila, Korola Filder (Corolla Fielder), Korola Akio (Corolla Akio) i Jaris Kros (Yaris Cross).

Kompanija je 8. maja objavila da je njen profit u fiskalnoj godini koja se završila 31. marta udvostručen na rekordnih 4,94 biliona japanskih jena, odnosno na oko 29,6 milijardi evra. Prihod Tojote je u istom periodu takođe oborio rekord, pošto je porastao za 21,4 odsto međugodišnje, na 270,4 milijarde evra.  (Agencije, Foto Pixabay)