BANJALUKA – Direktor “Auto-puteva Republike Srpske” Dušan Topić rekao je Srni da je ovo preduzeće svaku konvertibilnu marku koja im je na ime akciza uplaćena na račun, potrošila isključivo za potrebe izgradnje i održavanja mreže auto-puteva u Srpskoj, te da su svakodnevne tvrdnje opozicije o navodno nenamjenskom trošenju novca netačne i zlonamjerne.

Topić je istakao da je od početka rada preduzeća 1. juna 2009. godine, pa do 30. septembra 2017. godine, po osnovu akcize prikupljeno i preduzeću doznačeno 402 miliona KM.

On je naglasio da je riječ o novcu koji je prikupljen na osnovu putarine, kao vrste indirektnog poreza, koja se plaća 25 feninga po litru goriva, od čega je 10 feninga namijenjeno isključivo za izgradnju i održavanje auto-puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Na godišnjem nivou `Auto-putevi Srpske` po ovom osnovu dobiju između 40 i 46 miliona KM i taj novac se troši isključivo za izgradnju i održavanje auto-puteva”, rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, opozicija i pojedini analitičari s druge strane, svjesno ili nesvjesno, već mjesecima u javnost plasiraju priču o milijardama KM, koje je neko, kako navode, nenamjenski potrošio, umjesto da izgradi 600 kilometara auto-puteva.

Milijarde KM, tvrdi Topić, odnose se na sve prihode, prikupljene po raznim osnovama, a koji su namjenjeni za putnu infrastrukturu.

“Međutim, konkretno, za izgradnju i održavanje auto-puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, u proteklom periodu, sudeći po raspoloživim podacima, prikupljeno je nešto više od milijarde KM, koja je ravnomjerno raspoređena na Republiku Srpsku, FBiH i Brčko distrikt”, naglasio je direktor “Auto-puteva”.

Topić je dodao da se prema odredbama Zakona o sistemu indiretnih poreza i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjelu prihoda BiH, prikupljeni iznos putarine od 10 feninga po litri izdvaja na poseban račun i raspoređuje direktno javnim preduzećima za autoputeve u Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu.

Topić je podsjetio da su “Auto-putevi” od početka rada pa do 30. septembra ove godine, ukupno ugovorili poslova u vrijednosti 456.259.554 evra ili 892.366.123 KM kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

“Svi ovi krediti su utrošeni za izgradnju i nadzor na izgradnji auto-puteva. Krediti se uredno vraćaju, a stanje duga po tom osnovu na dan 30. septembra je 747.684.382 KM”, napomenuo je Topić.

On je naveo da je od navedenih 402 miliona KM akcize, 164,6 miliona KM utrošeno za otplatu kredita, 195 miliona KM za eksproprijaciju nepokretnosti na trasi auto-puteva, radove na auto-putu, nadzor, konsultantske usluge, kamate na kredite, tehničku dokumentacije, usluge tehničkog prijema objekata i slično.

Topić je dodao da je 42,4 miliona KM utrošeno za troškove održavanja auto-puteva, nabavku dijela opreme za naplatu putarine, troškove poslovanja preduzeća, sudske i advokatske troškove po sporovima prilikom eksproprijacije, zatezne kamate po ovim sporovima i slično.