Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT, u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije i pod  pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, treći put organizuje „Jahorina ekonomski forum“ pod nazivom „Regionalna saradnja kao važna poluga ekonomskog razvoja zemalja JIE“.

Jahorina ekonomski forum (JEF) 2018. će se održati 03. i 04. maja ove godine na Jahorini, u hotelu Termag.

Protekla dva foruma su izazvala ogromnu pažnju stručne, ali i šire javnosti. Kao potvrda naprijed navedenog govori podatak da je Jahorina ekonomski forum 2017 okupio više od 400 domaćih i stranih učesnika. Na prethodnim forumima, pored ostalih, govornici su bili: predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik,  član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, šef Delegacije EU u BiH i specijalni  predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, bivši predsjednik Bundesbanke dr Ernest Welteke, ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević, zamjenik generalnog menadžera Šangajske berze Zhou QingYe, američko-njemački slobodni novinar, istoričar i ekonomski istraživač Wiliam Engdahl, direktor Predstavničke kancelarije EBRD u BiH Ian Brown, potpredsjednik China Shandong, International Economic & Technical Coorperation Group Cai Kunte i mnogi drugi

 JEF 2017 je pratilo više od 50 predstavnika medija iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i regiona.

Tema ovogodišnjeg Foruma se, takoreći, nametnula sama po sebi. Naime, regionalna saradnja u svim oblastima oduvijek je predstavljala značajnu polugu ekonomskog i društvenog razvoja.  

Ono se posebno aktualizuje brojnim inicijativama i dokumentima kao što su: inicijativa predsjednika Republike SrbijeAleksandra Vučića za stvaranje Carinske unije zemalja Zapadnog Balkana, Strategija Evropske unije za Zapadni Balkan koja apostrofira regionalnu saradnju kao bitan preduslov za ubrzanje procesa pristupanja, Analiza Evropskog odjeljenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) koja govori o izgradnji infrastrukture na regionalnom principu, što bi trebalo doprinijeti ubrzanju ekonomskog razvoja zemalja Jugoistočne Evrope. Nezavisno od ovih inicijativa postoje brojne mogućnosti za razmjenu mišljenja i saradnju u mnogim oblastima ekonomskog života kao što su fiskalna politika, tržište radne snage, reforma javne uprave, turizam, industrija, poljoprivreda i dr.

 

Nadamo se da ćete biti u mogućnosti uzeti učešće na JEF 2018 i na taj način dati svoj veliki doprinos uspješnom održavanju JEF 2018.