BANJALUKA – Na tržištu kapitala Republike Srpske u iduća dva do tri mjeseca pojaviće se prvi trezorski zapisi RS, čime će biti omogućeno brže punjenje budžeta i izvršavanje već planiranih isplata, kazali su na Banjalučkoj berzi.

Ističu da se radi o trezorskim zapisima koji će predstavljati osnovu za formiranje tržišta novca.

– Na taj način će banke, osiguravajuće kuće, ali i drugi institucionalni investitori dobiti nove instrumente koji će biti podobni za ulaganje kratkoročno raspoloživog novca. S druge strane, trezor RS dobiće mogućnost da popravi likvidnost, te da brže izvršava već planirane isplate i u onim periodima kada je priliv novca manji – istakli su na Berzi.

Dodali su da će se indirektno putem trezorskih zapisa ubrzati i punjenje budžeta, s obzirom na to da će se značajan procenat budžetskih isplata iz ovog osnova vratiti u budžet kroz direktne i indirektne poreze.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da Ministarstvo, radi konsolidovanja i daljeg razvoja tržišta hartija od vrijednosti i finansijskog sektora, priprema podzakonska akta koja će, zajedno sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama i propisima o budžetskom sistemu, činiti kompletan pravni okvir za emisiju vladinih dužničkih hartija od vrijednosti.

– Interes i potrebu za ovom vrstom finansijskih instrumenata imaju institucionalni investitori, u prvom redu banke i osiguravajuća društava – kazao je Tegeltija.

On je dodao da zbog toga Vlada u 2011. godini planira domaćem finansijskom tržištu da ponudi trezorske zapise sa rokom dospijeća do godine.

– To će, istovremeno, poslužiti kao instrument podešavanja gotovinskih tokova budžeta, s ciljem blagovremenog izvršavanja planiranih budžetskih obaveza – istakao je Tegeltija.

Direktor “Advantis brokera” Branko Kecman kaže da je uvođenje trezorskih zapisa veoma bitno za tržište kapitala Srpske.

– Da bi se upotpunila ponuda različitih instrumenta za investiranje, potrebne su i kratkoročne hartije od vrijednosti, a baza za njihov razvoj su trezorski zapisi. To je nešto što nam je potrebno i smatram da će imati veliki značaj za banke, osiguravajuća društva i investicione fondove koji će moći na kraći rok ulagati sredstva kod sigurnog emitenta po prihvatljivoj kamatnoj stopi. To je nešto što svako tržište treba da ima – istakao je Kecman.

Efekti

Branko Kecman naglašava da se od trezorskih zapisa na početku ne mogu očekivati posebno “epohalni efekti”.

– U svakom slučaju, mislim da je ovo korak naprijed za tržište kapitala Republike Srpske – istakao je Kecman.

Izvor Agencije