BANJALUKA – Republika Srpska izvezla je robu u vrijednosti 1,08 milijardi KM u prvih šest mjeseci ove godine, što je za 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi se u informaciji koju je pripremilo Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Najveći izvoz u ovom periodu ostvaren je u energetskom, metalnom i drvnom sektoru, kao i u oblasti proizvodnje obuće.

Električna energija i naftna ulja, osim sirovih, najznačajniji su izvozni proizvodi RS i učestvuju sa 25 odsto u ukupnom izvozu RS, ističe se u Informaciji o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni RS u prvom polugodištu 2010. godine.

Kao rezultat bržeg rasta izvoza od uvoza, u prvih šest mjeseci 2010, u odnosu na isti period 2009. godine, spoljnotrgovinski deficit Srpske manji je za 129 miliona KM, odnosno za 15 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom povećana sa 47,6 na 58,9 odsto, naglašava se u saopštenju resornog ministarstva.

Najznačajniji izvozni partneri RS su Srbija, Italija, Hrvatska, Švajcarska, Slovenija, Njemačka, Crna Gora i Austrija, u koje je u prvoj polovini 2010. godine ostvareno povećanje izvoza, i to u rasponu od 13 odsto u Srbiju do 160 odsto u Švajcarsku.

U prvom polugodištu u razmjeni sa zemljama EU i članicama CEFTA, došlo je do porasta izvoza za oko 30 odsto, a u ostale zemlje za čak 100 odsto, a najveći porast izvoza u grupi ostalih zemalja ostvaren je u Tursku.

Značajan je i porast prosječne cijene izvoznih proizvoda RS u prvih šest mjeseci 2010. godine, u odnosu na isti period prošle godine, sa 0,61 KM za kilogram na 1,01 KM za kilogram, što znači da se izvoze proizvodi veće dodate vrijednosti.

Aktivnosti Vlade RS na unapređenju poslovnog ambijenta i sufinansiranje podsticanja izvoza, značajno su uticali na smanjenje spoljnotrgovinskog deficita Srpske.

U 2009. godini Vlada RS odobrila je 10 miliona KM za podsticanje izvoza, a ova sredstva koristilo je 215 preduzeća koja su u prošloj godini ostvarila ukupan prihod od 1,4 milijardi KM, od čega 669,2 miliona KM od prodaje roba na inostranom tržištu.

U sedam mjeseci ove godine, za podsticanje izvoza odobreno je 13,8 miliona KM za 229 preduzeća, a posmatrano po sektorima, podsticaje za izvoz dobilo je 77 privrednih subjekata iz drvoprerađivačke industrije, 71 iz metalne i elektro industrije, 45 iz proizvodnje tekstila, kože i obuće, 18 prehrambene industrije i 18 preduzeća iz ostalih oblasti.

Za očuvanje zaposlenosti u industriji tekstila, kože i obuće u 2009. godini odobreno je 4,3 miliona KM, a u ovoj godini nastavljeno je odobravanje subvencija, s tim da, osim preduzeća, korisnici mogu biti i zanatsko-preduzetničke radnje.

Zahvaljujući finansijskoj podršci ovom sektoru, u prvom kvartalu ove godine industrija tekstila, kože i obuće, nakon dugog niza godina, ostvarila je suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni od 6,4 miliona KM.

Iz RS najviše se izvozi električna energija, naftna i ulja dobijena od bitumenskih minerala osim sirovih, korund, željezne ili čelične cijevi i šuplji profili, obrađeno drvo, obuća i namještaj.

U RS se najviše uvozi nafta i ulja dobijena od bitumenskih minerala sirova, toplo valjani pljosnati proizvodi od željeza ili nelegiranog čelika, lijekovi, elktrična energija, naftna i ulja dobijena od bitumenskih minerala osim sirovih, dijelovi obuće, preparati koji se koriste za prehranu životinja, pivo dobijeno od slada, hljeb, peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi, čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao, zaključuje se u saopštenju. 

Izvor Agencije