Tržište osiguranja u RS je slabo razvijeno i nalazi se na margini, iako je ta industrija veoma bitna grana privrede svake države, ocijenio je juče Borko Popović, predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS, objavile su Nezavisne novine.

On je na konferenciji “Industrija osiguranja u RS – izazovi i šanse”, koju je organizovalo Udruženje ekonomista RS – SWOT, kazao da su osnovni razlozi postojeće pozicije nedovoljna iskorištenost znanja, legislativa koja nije prilagođena uslovima na tržištu, te mala lepeza obaveznih osiguranja.

Popović je ukazao da na domaćem tržištu postoje tek četiri vrste obaveznih osiguranja, dok u razvijenim zemljama svijeta, kako kaže, ima između 30 i 100 vrsta obaveznih osiguranja.

“U RS se tek jedna od 11 osiguravajućih kuća bavi životnim osiguranjem, koje u ukupnoj premiji učestvuje sa svega četiri procenta, a čak tri četvrtine tržišnog kolača uzima auto-odgovornost, dok je stanje u razvijenim zemljama obrnuto”, istakao je Popović.

Snježana Rudić, pomoćnik ministra finansija RS, izjavila je da je ova godina obilježena konsolidacijom sektora osiguranja i prvim direktnim stranim investicijama u toj industriji i to iz Srbije i Slovenije.

“Očekujemo da će se konsolidacija nastaviti, s tim da će nešto odraditi samo tržište, a dio Agencija za osiguranje RS, koja će djelovati prema svima koji u fokus ne stavljaju osiguranika”, naglasila je ona.

Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze, ukazao je da se u RS priprema zakon o dobrovoljnim penzijskim fondovima, izražavajući očekivanje da će osiguravajuće kuće biti jedni od osnivača tih fondova. Navodeći da su osiguravajuća društva jedni od najznačajnijih investitora na razvijenim tržištima kapitala, on je kazao da domaće kuće imaju prostor za ulaganje u obveznice, umjesto u uobičajene bankarske depozite.

Ognjen Aleksić, direktor banjalučkog “Mikrofin osiguranja”, istakao je da bi za osiguranike bilo korisno kada bi se zakonski omogućila prodaja polisa osiguranja u bankama, poštama, lizing kućama i mikrokreditnim društvima.

“Jedna od osnovnih prednosti toga je široka mreža filijala, koja bi bila pristupačna velikom broju korisnika osiguranja”, naglasio je on.

Vladimir Njegomir, analitičar osiguranja i reosiguranja iz Srbije, učesnike skupa je upoznao da će se osiguravajuće kuće približavanjem ulaska BiH u EU morati prilagoditi novoj regulativi, posebno što se tiče transparentnosti.

Učešće na jednodnevnoj konferenciji uzeli su predstavnici više osiguravajućih društava, ombudsmen pri Agenciji za osiguranje RS i drugi stručnjaci iz te oblasti.

 

 

Izvor Nezavisne novine