ANKARA – Turska lira pala je blizu istorijskog minimuma u odnosu na američki dolar nakon pobjede Redžepa Tajipa Erdogana u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj.

U 9.10 jedan američki dolar se na tržištima prodaje za 20,05 turskih lira, dok je negativni rekord zabilježen u petak, kada se dolar prodavao za 20,06 lira, prenosi Rojters.

Turska valuta je izgubila više od šest odsto svoje vrijednosti od početka 2023. godine, a njena vrijednost je u posljednjih deset godina pala za više od 90 odsto.

“Erdoganova pobjeda ne nudi sigurnost stranim investitorima”, smatra stručnjak kompanije Telimer, Hasnain Malik. On smatra da su male šanse da se predsjednik Turske nakon izbora vrati standardnoj ekonomskoj politici. Centralna banka Turske u toku prethodne dvije godine postepeno obarala referentnu kamatnu stopu, sa 19,0 odsto na sadašnjih 8,5 odsto. Inflacija je Turskoj je, prema državnoj statističkoj agenciji Turkstat, u aprilu iznosila 43,68 odsto.

Predsjednik Erdogan je u svom govoru nakon izborne pobede saopštio da je visoka inflacija gorući problem u zemlji i da će ona pasti, ali ekonomski analitičari su i dalje skeptični. Kopredsjednik savjetničke firme Teneo Volfango Pikoli procjenjuje da nova turksa vlada neće preduzimati sasvim standardne ekonomske mjere, ali da će donekle korigovati sadašnji pristup. Redžep Tajip Erdogan pobijedio je juče u drugom krugu izbora za predsjednika Turske sa 52,14 odsto osvojenih glasova, saopštio je predsjednik Visoke izborne komisije Ahmet Jener zvanične rezultate, prenijele su agencije.