SAN FRANCISKO – Ilon Mask je objavio sinoć da će “Tviter” formirati savjet za moderaciju sadržaja “sa sveobuhvatnim i različitim tačkama gledišta”.

Mask je rekao da nikakve važne odluke o sadržaju niti vraćanju ranije blokiranih naloga neće biti donesene dok se savjet ne sastane.

Samo nekoliko sati nakon što je ovaj preduzetnik kupio “Tviter” za 44 milijarde dolara, zatrpan je molbama i zahtjevima od blokiranih korisnika ove mreže i svjetskih lidera.

Bivši američki predsjendik Donald Tramp pozdravio je prodaju “Tvitera” Masku, ali nije pomenuo da će se vratiti na ovu mrežu, na kojoj je blokiran poslije nemira u Kapitolu u januaru 2021. godine.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i sadašnji zamjenik ruskog Savjeta bezbjednosti čestitao je Masku i poželio mu da “prevaziđe političku pristrasnost i ideološku diktaturu na `Tviteru`”.

“I prekini poslovanje `Starlinka` u Ukrajini”, napisao je Medvedev na ovoj društvenoj mreži.

“Starlink” je Maskov sistem satelitskog interneta koji je aktiviran u Ukrajini nakon što je Rusija 24. februara pokrenula vojnu akciju u toj zemlji.

Glavni urednik ruske državne stanice “Raša tudej” Margarita Simonjan zatražila je od Maska da odblokira nalog ove medijske kuće i “Sputnjika”, kao u da ukine “tihu zabranu” njenog ličnog naloga. (Agencije)