BRČKO – Direktor Direkcije za finansije distrikta Brčko Mato Lučić rekao je da je Direkcija danas pustila u opticaj prvi dio obveznica za staru deviznu štednju u vrijednosti od 3.971.000 KM, u šta su uračunate i kamate.

“Oko 1.700 starih deviznih štediša u distriktu Brčko moći će u petak, 3. oktobra, da podignu obveznice kojima je utvrđena tržišna vrijednost, kao i iznos kamate, u bankama gdje su otvorili svoje račune za ostvarivanje prava na osnovu Zakona o izmirenju dugova po osnovu stare devizne štednje”, rekao je Lučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je riječ o veoma atraktivnim i za korišćenje sigurnim obveznicima, sa izuzetno visokim stepenom naplate potraživanja.

“Sadašnja njihova tržišna vrijednost je 95 odsto od nominalne, odnosno 95 feninga po obveznici, tako da se njihovim vlasnicima pruža mogućnost da ih uspješno realizuju na tržištu kapitala”, rekao je Lučić.

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti distrikta Brčko Mirsad Bešlagić informisao je novinare da je Komisija izvršila registraciju svih emitovanih obveznica kako bi utvrdila sve pojedinosti u vezi sa njihovim izdavanjem i korišćenjem.

“Predviđeno je da prosječna vrijednost obveznica koje dospijevaju naredne godine bude 80 odsto od nominalne vrijednosti, a 2011. godine 77 odsto”, napomenuo je Bešlagić.

Izvor Agencije