Udruženje ekonomista RS SWOT u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje UIO organizovalo je okrugli sto posvećen drastičnom povećanju nelegalne prodaje rezanog duvana i nelegalne prodaje duvanskih proizvoda putem interneta.

U radu su učestvovali predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, entitetskih inspektorata, ekonomski stručnjaci, predstavnici duvanske industrije i medija.

Kao osnovni dokument u radu je korišteno istraživanje IPSOS-a koje je pokazalo da su u proteklom periodu, na tržištu BiH zabilježeno drastično povećanje prodaje i upotrebe ilegalnog rezanog duvana.

Kako se navodi, procjenjuje se da je u 2022. godini ukupna potrošnja ilegalnog rezanog duhvana bila 2.245 tona, što je 25 odsto više u odnosu na 2021. godinu i skoro 40 odsto više u odnosu na upotrebu u 2020. godini.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO BiH je kazao da se bilježi pad ilegalne prodaje cigareta u BiH ali da i dalje postoji problem prodaje duvanskih proizvoda putem online platformi te da se na tom polju preduzimaju neke mjere kako bi se to suzbilo.

„Imamo pomoć od nadležnih MUP-ova koji su puno bolje opremljeni i obučeni za istragu sajber kriminala“, kazao je Kovačević.

Borko Kuzmić iz inspektorata RS je kazao da su imali određene zaplijene duvanskih proizvoda bez akcizne markice i da je uglavnom u pitanju rezani divan.

On je naveo da su kazne blage i da iznose od 300 do 1.500 KM i uhvaćeni se sankcionišu kao lica koja nemaju dokumentaciju o porijeklu robe.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT kazao je da nelegalna trgovina duvanskim proizvodima nanijela štetu budžetima koja se mjeri stotinama miliona KM, te da se taj novac mogao iskoristiti za brojna druga davanja.

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar je istakao da ga raduje smanjenje prodaje nelegalnih cigareta, ali da zabrinjava porast prodaje rezanog duvana.

„Dosadašnja sinhronizovana kampanja UIO, inspekcijskih organa, medija je pokazala da kad imate sinhronizovano djelovanje imate i pozitivne efekte“, kazao je Hadžić dodajući da sad imamo i rast naplate akcize na duvan.

„Sada se pronalaze drugačiji načini kako prodati nelegalne proizvode“, upozorio je Hadžić navodeći da se ta prodaja polako seli na online platforme.

Zinaida Babović, menadžer korporativnih poslova i komunikacija u JTI za BiH kazala je da se oporavak tržišta duvanskih proizvoda dogodio između ostalog i zbog presijecanja lanaca krijumčarenja i to prije svega u Crnoj Gori.