BANJALUKA – Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske nije održao zakazanu sjednicu u Banjaluci, jer je Unija udruženja poslodavaca Srpske odbila razgovor o dnevnom redu, uslovljavajući ga razgovorima o donošenju novog zakona o radu.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je Unija udruženja poslodavaca Srpske odbila razgovor o dnevnom redu sjednice, tvrdeći da nije ispoštovan poslovnik, jer Vlada Srpske nije na vrijeme dostavila materijale.

Mišićeva je izrazila žaljenje što Unija nema kapaciteta da se pripremi za sjednicu i što se na ovaj način povukla iz rada Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske.

„Nije dobro da Unija udruženja poslodavaca nije zainteresovana za izmjene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju, kako bi upisna politika bila kvalitetnija i išla na ruku poslodavcima Srpske“, rekla je Mišićeva, koja je i predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Ona je rekla da Savjet nije razmatrao Akcioni plan zapošljavanja u Srpskoj za 2014. godinu, kojim je predviđeno devet miliona KM podrške poslodavcima koji zaposle nove radnike u svojim preduzećima.

Mišićeva je napomenula da preduzeće „Prima“ iz Gradiške željno očekuje novac iz ovog akcionog plana, jer ima namjeru da zaposli 120 radnika.

Ona je rekla da ovo preduzeće zapošljava 300 radnika, poštuje sva radnička prava i redovno isplaćuje plate.

Prema njenim riječima, za Srpsku je u ovom trenutku od velike važnosti da se smanji stopa nezaposlenosti.

Mišićeva kaže da je u Republici Srpskoj trenutno nezaposleno 150.193 radnika, a u toj strukturi je veliki procenat kvalifikovanih, sa srednjom stručnom spremom i visoko obraozovanih kadrova koji čekaju posao.

Ona je dodala da je Ekonomsko-socijalni savjet osudio ponašanje pojedinih ministarstva Srpske, koji nisu na vrijeme dostavili materijale za sjednicu Savjeta.

Mišićeva je istakla da u ovoj godini neće biti donosen novi zakon o radu.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je novinarima da nije ispoštovan poslovnik o radu Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske, jer je sjednica sazvana 21. marta, dok su materijali došli istoga dana u kasnim popodnevnim časovima.

On je rekao da je potrebno da se materijali dostave na vrijeme da bi se u roku od 10 dana pripremili za sjednicu.

„Vlada Srpske je najodgovornija za ovu situaciju, jer nije na vrijeme dostavila materijale i ne stoji tvrdnja da Unija nema kapaciteta da se pripremi za sjednicu“, kaže Trivić.

On je rekao da Unija nije po svaku cijenu zahtjevala donošenje novog zakona o radu, već da počnu razgovori o donošenju tog zakona, te problemima postojećeg zakonskog rješenja.

„Poslodavci nemaju namjeru da ugrožavaju prava radnika, ali traže čiste račune, razgovore i činjenice i ne prihvataju da se ne razgovara o zakonu o radu u Srpskoj“, rekao je Trivić.

Izvor Agencije