LONDON –  Sedmicama nakon što su Britanci izglasali Brexit juna, 2016. godine, Japan je apelovao na Britance da što prije dogovore “razvod” sa EU, jer će izostanak sporazuma naštetiti ekonomiji, kao i poslovanju velikih kompanija.

Nesigurnost neminovno dovodi do nestabilnosti tržišta, te smanjenja trgovine i investicija. Ukoliko Velika Britanija ne obezbijedi sporazum, koji štiti trgovinu, japanske kompanije će napustiti zemlju, upozorio je tada Japan.

“Ono što japanski biznismeni žele u Evropi jeste da izbjegnu situacije u kojima ne mogu da jasno prate u kojem pravcu idu pregovori oko Brexita, što bi ih dovelo pred svršen čin”, napisala je tada vlada Japana u memorandumu na 15 strana.

Dvije i po godine kasnije, kada je odbrojavanje do Brexita već počelo, to je upravo situacija u kojoj su se našle sve velike kompanije, ne samo japanske. Rizik od haotičnog Brexita nikada nije bio izgledniji.

Velike kompanije su frustrirane, a ovo su upozorenja najvećih među njima;

1. Siemens: Jedan od glavnih rukovodilaca Siemensa upozorio je prošle sedmice da haos oko Brexita uništava reputaciju Velike Britanije kao mjesta za poslovanje, pretvarajući je u “predmet ismijavanja”.

“Što je previše, previše je. Naše strpljenje je pri kraju”, kaže Jirgen Majer, rukovodilac Siemensa za Veliku Britaniju.

Inače, Siemens zapošljava 15.000 ljudi i godišnje prometuje oko 6,6 milijardi dolara u Velikoj Britaniji.

2. EasyJet: Ovaj avio prevoznik je upozorio da kontinuirani osjećaj nesigurnosti šteti njihovom poslovanju. Naime, bliži se sezona ljetovanja, a oni već sada bilježe gubitke. Pretpostavlja se da su loši poslovni rezultati za prvi kvartal upravo uzrokovani konfuzijom oko Brexita.

3. Citigroup: Majkl Korbat, CEO Citigroup-a izjavio je nedavno da će biti prinuđeni da prebace svoju aktivu iz Londona, ukoliko ne budu mogli poslovati u Velikoj Britaniji. Inače, kompanije koje vrše finansijske usluge već su objavile da će operacije prebaciti u EU, a oko 7000 radnih mjesta će isto biti prebačeno u ostagle evropske prijestonice.

4. Airbus: Tom Enders, CEO Airbusa izjavio je haotični Brexit definitivno znači da će Airbus u svojim budućim investicijama mimioći Veliku Britaniju.

Podsjećanja radi, Airbus u Velikoj Britaniji zapošljava 14.000 ljudi, ali već su saopštili da ne mogu garantovati da će njihove fabrike u Britaniji opstati.

“Ukoliko dođe do Brexita bez sporazuma sa EU, bićemo prinuđeni da donesemo neke potencijalno loše odluke po naše investicije u Velikoj Britaniji. Postoji toliko evropskih zemalja koje bi voljele da prave krila Airbusa”, upozorio je Enders.

5. McDonald’s: Lanac brze hrane pridružio se drugim lancima poput KFC i Pret a Manger u upozorenjima, jer bi haotični Brexit doveo do prekida u njihovom lancu snabdijevanja. Iz ove kompanije su poručili da neće uspjeti da održe njihov poznati kvalitet, ukoliko Britanija napusti EU bez sporazuma:

“Iako smo već u kontaktu sa našim dobavljačima, problem je što ne možemo odbaciti opasan rizik, ukoliko dođe do haotičnog Brexita”, kažu u McDonald’s-u.

6. Sony: Japanska kompanija je već saopštila u januaru da će svoje poslovanje u Evropi registrovati i prebaciti u Amsterdam, iako im je evropska baza bio London. Oni su tada saopštili da moraju biti spremni, ako ne dođe do sporazuma između Britanije i EU.

7. Nissan: Nissan je još u februaru odustao od planova da novi X-Trail proizvodi u svojoj fabrici u britanskom Sanderlendu, i odlučio se da novi automobil proizvodi u Japanu. I oni su kao glavni razlog naveli nesigurnost oko Brexita. Inače, njihova kompanija u Sanderlendu zapošljava više od 7.000 ljudi.

8. Ford: Američki proizvođač je upozorio da bi ih haotični Brexit mogao koštati čak 800 miliona dolara. Tu su uračunali troškove novih tarifa, ali i očekivanje da bi moglo doći do pada vrijednosti funte.

“Iako ne može ništa reći sa sigurnošću, ono što znamo jeste da ćemo preduzeti sve potrebne korake kako bi zaštitili naše poslovanje”, rekao je Stiven Armstrong, rukovodilac Forda za Evropu. Ford već neko vrijeme ne proizvodi automobile u Velikoj Britaniji, ali ima dvije velike fabrike za motore.

9. BMW: Njemački proizvođač upozorio je da bi haotični Brexit značio velike probleme za njihove kompanije u Velikoj Britaniji, jer ne bi mogli da posluju kao ranije.

Proizvođači automobila, koji obično imaju komplikovan globalni lanac snabdijevanja su zabrinuti da bi nove trgovinske barijere dovele do velikih problema.

10. Schaeffler: Njemačka grupacija Schaeffler, koji je dobavljač auto proizvođačima, ali i avio industriji, već je saopštio da zatvaraju svoje dvije fabrike u Velikoj Britaniji. Kao ključni faktor naveli su upravo nesigurnost oko načina na koji će Velika Britanija napustiti EU. (CNN Money)стиллерыраскрутка сайта в сетиdos атакаvkhack.comбамбукові жалюзіцзя цзя