BRISEL – Evropska komisija (EK) očekuje pad cijena gasa usljed porasta ponude tečnog prirodnog gasa (LNG), što otvara mogućnost za ulaganja u obnovljive izvore energije, izjavila je danas predsjednica EK Ursula fon der Lajen.

Ona je rekala da se u periodu energetske krize mnogo investiralo i da veliki talas novih izvoznih LNG projekata dolazi na tržište, prenosi Rojters.

Prema njenim riječima, moguće je da će globalna nestašica tečnog prirodnog gasa preći u svoju suprotnost, odnosno u situaciju kada će LNG biti u izobilju.

“Zbog toga očekujemo da će cijene gasa pasti”, naglasila je predsjednica Evropske komisije.

Evropski fjučersi gasa su se danas na otvaranju berze TTF prodavali po cijeni od 29,315 evra za megavat-sat. Isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) u Evropu su u februaru iznosile 9,74 milijarde kubnih metara, što je za 8,1 odsto manje nego u januaru i istovremeno najmanje od septembra 2023. godine, pokazuju podaci Udruženja evropskih gasnih operatera (GIE).

Isporuke LNG iz luka u evropski sistem za transport gasa su od početka 2024. godine iznosile 20,3 milijarde kubnih metara, što je za 6,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, prenosi agencija TASS.