SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević očekuje da će se vrlo brzo steći tehnički uslovi da BiH sa Srbijom potpiše sporazuma o olakšavanju procedura prilikom izvoza i uvoza.

Zirojević je rekao da je kontaktirao ministra trgovine Srbije Slobodana Milosavljevića i da se nada da će biti potpisan sporazum koji će dovesti do olakšavanja procedura na granicama i otkloniti vancarinske barijere.

“Suština tog sporazuma je da izvoznik iz BiH, koji izvadi neki dokument o tehničkoj i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda u BiH, to neće morati ponovo raditi u Srbiji”, rekao je Zirojević.

On je je dodao da je i Hrvatskoj ponuđen takav sporazum, ali da za sada nema pozitivnog odgovora.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ponovio je da nema razloga negodovanja proizvođača piva.

“Problem sa pivarima traje odavno. Oni su se sa zahtjevom za uvođenje zaštitnih mjera, kada je riječ o pivu, obratili Ministarstvu prije godinu i po dana. Namjerno sam odugovlačio da bi im omogućio da pokušaju dokazati ono što žele, odnosno da postoji ozbiljan poremećaj u tržištu i prekomjeran uvoz”, rekao je Zirojević.

Prema njegovim riječima, da bi se pokrenuo postupak za uvođenje zaštitnih mjera, morao se voditi prethodni postupak u kojem se utvrđuju sve relevantne činjenice – stepen povećanog uvoza robe u apsolutnim i relativnim količinama i vrijednostima u odnosu na domaću proizvodnju i potrošnju.

“Nije sporno da je u BiH prisutan prekomjerni uvoz, ali odluka koja pripisuje da ja kao resorni ministar Savjeta ministara BiH predložim uvođenje pune carinske stope za određene carinske linije. Oni, nažalost, u tome nisu uspjeli i mi smo dali odogovor koji je vrlo transparentan. Nema razloga za negodovanje”, istakao je Zirojević.

On je napomenuo da bi, u slučaju kada bi BiH imala punu carinski stopu, mogla i odgovarati pred međunarodnom arbitražom. “To se odnosi i za proizvođače vode i stočare koji, čak, i nisu podnijeli zahtjev”, istakao je Zirojević.

Proizvođači piva iz BiH najavili su početkom mjeseca pokretanje tužbe protiv države BiH zbog dugogodišnjeg vođenja “nedomaćinske politike favorizovanja uvoznih piva, na štetu domaće proizvodnje” i da će tražiti odštetu od nekoliko desetina miliona KM.

Izvor Agencije