BANJALUKA – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS postavilo je na internet stranicu Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2011. godini da bi poljoprivredni proizvođači mogli da donesu pravilnu odluku o podnošenju zahtjeva za dobijanje podsticajnih sredstava.

Poljoprivrednicima se preporučuje da još ne žure sa podnošenjem zahtjeva, pošto pravilnik počinje da važi tek osam dana poslije objavljivanja u “Službenom glasniku RS” kada je i predviđeno vrijeme za predaju zahtjeva za podsticaje. Pravilnik je proslijeđen u “Službeni glasnik RS”, a tekst tog dokumenta može se naći na internet stranici Ministarstva na adresi www.vladars.net, napominju iz Službe Ministarstva za odnose s javnošću.

U okviru predviđenih mjera direktne podrške poljoprivrednoj proizvodnji, koje su ostale na nivou prošlogodišnjih, Ministarstvo će, između ostalog, subvencionisati nabavku mineralnog đubriva sa 25 odsto od ugovorene cijene Ministarstva trgovine i turizma i Republičke direkcije za robne rezerve i odabranog dobavljača.

Podsticajna sredstva za regresiranje vještačkog đubriva za podršku po jedinici sjetvene površine biće odobravana za površine koje su u Registru poljoprivrednih gazdinstava registrovane kao obradive, i to za planiranu sjetvu i sadnju u ovogodišnjoj proljetnoj sjetvi.

Pravilnikom su predviđena i podsticajna sredstva za voćnjake i vinograde, za sjetvu i sadnju kukuruza, strnih i jarih žita, za krmno bilje, ljekovito i aromatično bilje, duvan i povrće, kao i za održavanje voćnjaka i vinograda.

Prema Pravilniku, premije za kapitalna ulaganja ostale su na nivou prošlogodišnjih i iznosiće 40 odsto od visine investiranih sredstava, a ostaće i podsticaji za kupovinu traktora proizvedenih u Republici Srbiji, dok će mehanizacija ostalih proizvođača kao i prošle godine biti subvencionisana sa 40 odsto od visine investiranih sredstava.

Izvor Agencije