BANJALUKA – Republička uprava za igre na sreću planira da ove godine uvede centralni računarski sistem koji će omogućiti potpunu kontrolu svih priređivača igara na sreću u RS, odnosno kontrolu uplata i isplata kada su u pitanju kladionice, automat-klubovi ili internet igre.

Softversko rješenje za onlajn kontrolu nad igrama na sreću izradila je beogradska kompanija "ComTrade", po narudžbi Ministarstva finansija RS, a vrijednost projekta iznosi 240.000 KM.

U "ComTrade" kažu da navedeni sistem kontrole omogućava precizniju i lakšu kontrolu podataka, uz minimalne troškove, što se kao dobra praksa pokazalo u evropskoj industriji igara na sreću.

U Republičkoj upravi za igre na sreću naglašavaju da je planirano da se nakon testiranja sistema, do kraja marta, uvežu s kladionicama i priređivačima koji priređuju internet igre na sreću, dok će do juna biti uvezani sa svim automat-klubovima.

– Zakonskim propisima o igrama na sreću predviđeno je da se priređivači preko svog centralnog računarskog sistema prilagode našem sistemu, tako da ćemo svakog momenta imati podatke šta se dešava u određenoj kladionici, koji je automat uključen, na kojem aparatu se igra, te koji je iznos uplata ili isplata – pojasnila je Danijela Kovačević, portparol Republičke uprave.

Ona je podsjetila da su inspektori Republičke uprave, u toku prošle godine prilikom inspekcijske kontrole nad priređivačima igara na sreću izdali 165 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i 207 rješenja o otklanjanju nepravilnosti.

– U 187 slučajeva u prošloj godini izrečene su prekršajne kazne, a ukupna visina izrečenih novčanih kazni prekršajnim nalozima iznosila je 485.000 KM. Najčešći razlog prekršaja kod fizičkih lica bilo je neregularno priređivanje igara na sreću na automatima – rekla je Kočevićeva.

Ukupan prihod od igara na sreću u prošloj godini iznosio je preko 14 miliona KM, što je za 38 odsto više nego u 2009. godini. Od toga iznosa naplaćeno je nešto više od 13 miliona KM.

– Zaključno s decembrom prošle godine u RS je registrovano 12 priređivača sa 444 uplatno-isplatna mjesta. Ukupan prihod ostvaren od naknada za priređivanje kladioničkih igara u 2010. godini iznosio je 5,2 miliona KM – navela je Kovačevićeva.

Prošle godine registrovano je 20 priređivača igara na sreću putem automata, a prihod ostvaren od naknade za priređivanje ovih igara iznosio je 5,1 milion KM. Prihod od tombole zatvorenog tipa iznosio je 1,1 milion KM, a ukupan prihod ostvaren od zabavnih igara 89.798 KM. Prihod ostvaren od naknade za organizovanje nagradnih bio je 217.876.46 KM.

Izvor Agencije