SARAJEVO – Najuglednija kompanija u BiH je “BH Telecom”, koju slijede sarajevski “Bosnalijek” i Raiffeisen banka, rezultati su prvog istraživanja korporativnog ugleda, koje je juče objavila agencija za tržišno savjetovanje i istraživanje “Valicon”.

Među prvih pet najuglednijih kompanija svrstani su i banjalučki "M:tel" i Fabrika duhana Sarajevo.

Korišteni model istraživanja korporativnog ugleda, kako navode u "Valiconu", ukazuje na elemente ugleda koji su značajni za kompaniju te na kojim elementima je potrebno najviše raditi. Ugled kompanija mjeren je kroz sedam dimenzija – socijalna odgovornost, radno okruženje, vizija i vođstvo, emocionalna blizina, finansijska dostignuća, proizvodi i usluge, te pozicija u BiH.

"Dosta specifično stanje na bh. tržištu, nestašica kapitala i veliki budžetski deficiti doprinijeli su da razvijanje korporativnog ugleda postane ključna tačka diferencijacije između uspješnih i neuspješnih kompanija. Razvijati ugled je sigurna investicija koja utiče na dolazak novih potrošača/korisnika, povećava profit, osigurava povjerenje investitora i poštovanje poslovnih saradnika/partnera", ističu u "Valiconu".

Izvor Agencije