CIRIH – Rukovodstvo švajcarskog Kredi Svisa održaće sastanke tokom vikenda da bi procijenilo strateške scenarije za ovu banku, dok je regulatori pozvaju da sklopi dogovor sa švajcarskim rivalom, bankom UBS.

Kredi Svis, stara 167 godina, do sada je najveća banka koja je upala u zamku tržišnih previranja izazvanih kolapsom američkih banaka SVB i Signačer tokom prošle sedmice, što je primoralo švajcarsku banku da iskoristi 54 milijarde dolara sredstava iz centralne banke.

“Švajcarski regulatori ohrabruju UBS i Kredi Svis da se spoje, ali one to ne žele”, rekao je jedan izvor. Regulatori nemaju moć da primoraju banke na spajanje.

“Fajnenšel tajms” piše da će tokom vikenda upravni odbori ovih banaka održati odvojene sastanke. Akcije Kredi Svisa su skočile za devet odsto u trgovanju nakon ovog izvještaja.

Najmanje četiri velike banke, uključujući Sosijete ženeral i Dojče banku, postavile su ograničenja na trgovanje koje uključuje Kredi Svis ili njene hartije od vrijednosti, reklo je Rojtersu pet upućenih izvora.

Napori da se ojača Kredi Svis ulažu se u vrijeme kada kreatori politike, uključujući Evropsku centralnu banku i američkog predsjednika DŽozefa Bajdena, nastoje da uvjere investitore i štediše da je globalni bankarski sistem siguran, ali strah od širih problema u sektoru i dalje postoji. (Srna, Rojters)