BANJALUKA – Osnivanje Agrobanke u Banjaluci, koje se očekuje u prvom kvartalu ove godine, doprinijeće stabilizaciji agrarnog sektora Srpske, ali i boljem plasmanu poljoprivrednih kredita, po povoljnijim kamatnim stopama, ocjenjuju poljoprivrednici u RS. Neki od njih već imaju ideje koje planiraju da realizuju uz pomoć navedenih kreditnih sredstva.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, kaže da je pripremio svu potrebnu dokumentaciju i samo čeka da Agrobanka profunkiconiše, kako bi aplicirao za kredit.

– Plan mi je da otvorim modernu farmu sa 150 muznih krava na kojoj bi proizvodio milion litara mlijeka godišnje. S obzirom da su najavljeni povoljni uslovi zaduženja, smatram da će to biti dobra investicija od koje ću imati koristi ja, ali i država – rekao je Usorac.

On je dodao da je poljoprivrednicima RS do sada bio otežan pristup finansijskim sredstvima u komercijalnim bankama.

– Zbog teškog stanja u poljoprivredi, banke nisu htjele da rizikuju dajući kredite poljoprivrednicima ili su davale kredite uz izrazito visoke kamate – naveo je Usorac.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS takođe ističu da će osnivanje Agrobanke obezbijediti snažniju podršku cjelokupnom agrosektoru u RS.

– Najvažnije je to što će poljoprivrednici lakše dolaziti do povoljnih kreditnih sredstava. Istovremeno, to će nas motivisati da osnujemo zadruge većeg kapaciteta – rekao je Bojan Kecman, portparol ovog ministarstva.

Osnovni kapital Agrobanke jeste 20 miliona KM. Osnivač je Poljoprivedna banka Agrobanka iz Beograda, koja će biti vlasnik 80 odsto akcija, dok će Republika Srpska imati 20 odsto vlasništva.

U Investiciono-razvojnoj banci RS kažu da su na osnovu zaključka Vlade donijeli odluku o učešću u osnivanju Agrobanke, i u tu svrhu rezervisali četiri miliona KM, što predstavlja 20 odsto osnivačkog kapitala. Dodali su da aktivnosti na registraciji Agrobanke vrši većinski vlasnik, odnosno Agrobanka Beograd.

U Ministarstvu finansija RS ranije su rekli da inicijativa o osnivanju Agrobanke predstavlja direktno strano ulaganje u RS.

– Agrobanka u Srbiji je uspješna komercijalna banka koja raspolaže ukupnom bilansnom sumom od 650 miliona evra, 12 miliona evra dobiti i oko 200 miliona prihoda u 2009. godini – rekao je tada Aleksandar Džombić, ministar finansija.

Osnivanje Agrobanke u Banjoj Luci dio je dugoročnog plana razvoja Agrobanke Beograd za period 2008-2012. godina na osnovu kojeg se banka usmjerava na one poslove, regione i ciljne grupe gdje se procjenjuje da se može rentabilno poslovati. U okviru ove strategije razvoj poslovne mreže, u zemlji i inostranstvu, zauzima jedno od centralnih mjesta u strateškom opredjeljenju Agrobanke.

Izvor Fokus