BANJALUKA – Uprkos velikim kaznama, koje idu do 15.000 maraka, najveći broj obveznika u Republici Srpskoj po ustaljenoj praksi i ove godine zanemaruje zakonsku obavezu predaje finansijskih izvještaja Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) budući da je do sada to uradilo tek 848 poslovnih subjekata.

Naime, poslovni subjekti u Srpskoj dužni su da APIF-u do posljednjeg dana februara tekuće godine predaju finansijske izvještaje, odnosno završne račune za prošlu godinu s ciljem prikupljanja što većeg broja kvalitetnih podataka, a da je ovogodišnji broj zanemarljiv, pokazuje podatak da su privredna društva, preduzetnici i druga pravna lica u Srpskoj lani do isteka roka predali 19.461 izvještaj.

Na osnovu tih podataka zaključuje se da bi u narednih dvadesetak dana izvještaje trebalo da preda više od 18.000 poslovnih subjekata koji za izvršenje te obaveze čekaju zadnji čas.

– Do 6. februara ove godine zaprimili smo 391 izvještaj od strane pravnih lica, privredna društva su predala 387 dokumenata, preduzetnici 67, te dvije banke i jedno društvo za osiguranje. Pozivamo sve subjekte koji imaju obavezu da predaju finansijski izvještaj za prethodnu godinu da to i učine u zakonskom roku kako ne bi snosili sankcije – kazali su u APIF-u.

A sankcije se, osim penala koje obveznici moraju platiti ako prekorače zakonski rok, odnose i na novčane kazne koje nisu male.

– Predviđene kazne za pravna lica koja ne predaju izvještaj kreću se od 3.000 KM do 15.000 KM, za neizvršenje obaveze preduzetnike koji vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva očekuje kazna od 1.000 do 5.000 KM, dok odgovorno lice u pravnom licu može biti kažnjeno iznosom od 300 do 1.500 maraka – upozoravaju u APIF-u.

Iz ove agencije su i prethodnih godina apelovali na poslovnu zajednicu da ozbiljno shvati ovaj zadatak jer neprikazivanje finansijskih izvještaja predstavlja problem za projektovanje budžeta, planiranje, izvještavanje jer se ne raspolaže dovoljno kvalitetnim podacima o stanju ekonomije.

Da mnogi zanemaruju obavezu i godinama ne predaju izvještaje, pokazuje podatak da je u Republici Srpskoj registrovano oko 25.000 malih preduzetnika koji su ove godine predali tek 67 navedenih dokumenata.

– Komora je zainteresovana da izvještaje preda što veći broj preduzetnika i sa APIF-om smo nekoliko puta razgovarali na tu temu, ali je neophodno da se skroji modalitet koji bi nam olakšao posao. Želimo da taj dokument bude u formi skraćenog, revidiranog izvještaja koji bi nam bilo lako pripremiti jer je izrada završnog računa izuzetno komplikovana, moraju je raditi računovodstva, što automatski poskupljuje posao i onda ljudi to i ne rade – objašnjava predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić.

On je istakao da su o ovom problemu razgovarali i sa premijerom Srpske, kao i sa resornim ministrom te da imaju obećanje da će to pitanje biti riješeno.

– Kada se to desi, vjerujem da će u tom slučaju većina, ako ne svi, predavati izvještaje. To je važno i za Poresku upravu RS kako bi imali evidenciju, ali i privrednike prilikom apliciranja za razvojne kredite – dodao je Bratić.

Cjenovnik

Prema podacima iz cjenovnika usluga Registra finansijskih izvještaja, preduzetnici koji vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva obradu tog dokumenta plaćaju 90 KM, pravna lica kao što su udruženja i zajednice etažnih vlasnika predaju finansijskih izvještaja plaćaju 45 maraka, a srednji i veliki poslovni subjekti 130 KM.

Veliki privrednici za dostavljanje godišnjeg izvještaja o poslovanju i izvještaja nezavisnog revizora treba da plate po dodatnih 25 KM. Za kašnjenje se plaćaju penali koji iznose dodatnih 50 odsto od osnovne cijene. (Glas Srpske)