Vice Media planira ukinuti stotine radnih mjesta nakon što prestane objavljivati tekstove na portalu Vice.com, objavio je izvršni direktor Brus Dikson (Bruce Dixon). U maju je kompanija podnijela zahtjev za stečaj u SAD-u, a kupila ju je Fortress Investment Group. Dikson kaže da Vice planira “partnerstvo s etabliranim medijskim firmama za distribuciju njihovog digitalnog sadržaja”.

Fortress Investment Group također posjeduje Channel 4, Los Angeles Times i Business Insider koji su ove godine već ukinuli neka radna mjesta.

Dikson tvrdi da im više nije isplativo distribuirati digitalni sadržaj na način na koji su to radili do sada, piše BBC pozivajući se na njegov dopis.

– Nažalost, to znači da ćemo smanjivati radnu snagu, ukinuti nekoliko stotina radnih mjesta – rekao je Dixon.

Kompanija nastavlja s prodajom poslovanja, tvrdi Dikson i dodaje da će nove informacije objaviti idućih sedmica.

Vice bio procijenjen na 5.7 milijardi dolara

Počeci kompanije sežu u 1994. godinu, kada su Šen Smit  (Shane Smith), Gevin Mekinis (Gavin McInnes) i Suruš Alvi  (Suroosh Alvie) pokrenuli marginalni časopis pod nazivom Voice of Montreal. Vice Media danas djeluje u više od 30 zemalja.

Kompanija je 2017. procijenjena na 5.7 milijardi dolara i bila je proglašena avangardnom kompanijom koje će protresti tradicionalni medijski krajolik oštrim sadržajem usmjerenim na mlade.

Očekivalo se da će Vice privući milione mlađih ljudi putem platformi na društvenim medijima.

Produkcija kompanije uključivala je My Journey Inside the Islamic State, u kojem je novinar Vicea snimao s terorističkom grupom u Siriji.

Vice je takođe pratio košarkašku zvijezdu Denisa (Dennis) Rodmana i tim Harlem Globetrottersa na putovanju “sportske diplomacije” u Sjevernu Koreju.

Noviji sadržaj uključivao je dokumentarce o kontroverznom influenceru Endrju Tejtu (Andrew Tate) i film o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u kojem je glumio Šon Pen (Sean Penn).

Međutim, prihodi kompanije su nepromijenjeni već nekoliko godina, a Vice se borio za poslovanje u plusu. Propali su i planovi Vicea da putem spajanja s drugim  kompanijama izađe na berzu. (Avaz)