BANJALUKA – Banjalučka fabrika za preradu voća i povrća “Vitaminka” proizvela je u prva četiri mjeseca 3.150 tona gotovih proizvoda, što je za oko 60 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavila je portparol “Vitaminke” Ana Rakić.

Rakićeva je podsjetila da je u prošloj godini proizvedeno ukupno 11.500 tona gotovih proizvoda, a da je u prva četiri mjeseca ostvareno 30 odsto proizvodnje.

Ona je naglasila da je u prošloj godini vrijednost izvoza proizvoda “Vitaminke” iznosila oko 4.5 miliona KM.

Rakićeva je rekla da je planirana proizvodnja za 2009. godinu 22.700 tona gotovih proizvoda, od kojih je 23 odsto namijenjeno za izvoz.

Ona je naglasila da je saradnja koju “Vitaminka” ostvaruje sa domaćim zadrugama i individualnim proizvođačima voća i povrća dugogodišnja, te da se zasniva na međusobnom povjerenju, što podrazumijeva garanciju otkupa svih dogovorenih količina poljoprivrednih proizvoda, po isto tako dogovorenim cijenama.

“Kao svojevrsnu pomoć našim kooperantima svake godine obezbjeđujemo sjeme krastavca kornišona, koji dajemo kao avans, nekima smo davali i novčane pozajmice a naša savjetodavna poljoprivredna služba pruža besplatnu stručnu pomoć”, istakla je Rakićeva.

Ona je na pitanje da li je hrvatska kompanija “Podravka” i dalje zainteresovana za “Vitaminku” rekla da zbog ekonomske krize, pada cijena akcija i vrijednosti preduzeća, nije vrijeme za prodaju vlasničkog kapitala, te da nema nikakvih pregovora ni sa “Podravkom”, niti bilo kojom drugom kompanijom.

Izvor Agencije