BEOGRAD – Premijer RS Milorad Dodik otvorio je u Beogradu poslovno-edukativni skup “Fabrika znanja” posvećen informacionim tehnologijama, istakavši da je Vlada RS dala svoj doprinos znanju o ovoj oblasti, što je pravi put ka novim znanjima, Evropi i svijetu.

“Ako niste informaciono-tehnološki obrazovani, niste ni konkurentni i ne možete da izađete iz krize”, naveo je Dodik na skupu, koji je organizovala srpska softverska kompanija “Kom trejd”.

Ističući značaj informatičkog znanja, Dodik je rekao da Srpska uporno prati šta se dešava na informacionom tržištu i podržava ovakve aktivnosti.

“Želimo da damo podsticaj i podržimo omladinu da što prije ovlada vještinama i znanjima kako bi bili konkurentni, ne samo na lokalnom nivou, nego i šire, u svijetu. Samo na takav način možemo da se uključimo u međunarodnu podjelu rada”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Vlada RS u nizu akcija već dala svoj doprinos tome, a među njima je i informatička obuka za 11 000 prosvjetnih radnika u RS, te dodao da informacione tehnologije postaju tema broj jedan i u Srpskoj, ali i u regionu.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić rekao je da je u pripremi akcija “digitalizacija škola”, čiji je cilj da sve škole u Srbiji dobiju računare, kako bi se djeca kompjuterski opismenjavala.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas istakao je ovom prilikom da treba što više ulagati u obrazovanje mladih generacija.

Vlasnik “Kom trejda” Veselin Jevrosimović je Dodiku, Dinkiću i Đilasu danas uručio zahvalnice za podršku razvoju informacionih tehnologija.

Jevrosimović je rekao da je “Fabrika znanja” regionalni događaj poslovno-edukativnog karaktera namijenjen najmlađima od kojih će sutra zavisiti budućnost i dodao da su mnoge kompanije tokom ekonomske krize prilagodile svoje poslovanje.

Ističući da se može reći da je 2010. lakša nego prethodne gpdine, on je dodao da je ovo godina konsolidacije u kojoj je “Kom trejd” zabilježio rast poslovanja od pet odsto.

On je rekao da ova softverska kompanija ima 1 600 zaposlenih, da je prosječna plata inženjera u ovoj firmi 1 300 evra, a poslovni partneri ove kompanije su najpoznatije svjetske firme iz ove oblasti kao “Majkrosoft”, IBM i druge.

Skupu su prisustvovali i ministri finansija RS Aleksandar Džombić i prosvjete i kulture Anton Kasipović, kao i đaci iz RS, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Izvor Agencije