BANJALUKA – Vlada Republike Srpske, na osnovu uloženih 15 miliona maraka, preuzeće većinsko vlasništvo nad “Andrićgradom” od režisera Emira Kusturice, čije ulaganje je u taj projekat procijenjeno na oko pet miliona maraka, potvrđeno je za “Capital”.

Vlada RS dala je nedavno saglasnost na Prijedlog Ugovora o ustupanju i prenosu udjela u privrednom društvu “Andrićgrad” Višegrad.

“Prema ugovoru, Vlada Srpske biće upisana u strukturu vlasništva privrednog društva ‘Andrićgrad’ sa 63,68 odsto, opština Višegrad sa 14,50 odsto, a preduzeće ‘Lotika’ i Emir Kusturica sa 21,82 odsto udjela u vlasništvu. Donošenje ovog akta preduslov je da svaki od osnivača u Skupštini društva ‘Andrićgrad’ u odgovarajuće registre bude upisan na osnovu kapitala uloženog u ovaj projekat od 2011. godine do danas”, rekli su u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Dodali su da je u realizaciju projekta izgradnje i opremanja kompleksa “Andrićgrad” do sada uloženo ukupno 23.787.265 KM, od čega je Vlada uložila oko 15 miliona KM.

Gledajući procente, jasno je da je ulaganje Kusturice iznosilo oko pet miliona, a opštine Višegrad oko tri miliona KM, navodi “Capital”.

Kusturica, odnosno njegovo preduzeće “Lotika” Mokra Gora bilo je većinski vlasnik “Andrićgrada” u Višegradu u kojem su, s druge strane, podjednak udio imale Vlada RS i opština Višegrad.

“Andrićgrad” je osnovan 2011. godine potpisivanje ugovora između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i preduzeća “Lotika”. Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, opština Višegrad 2.450 KM i “Lotika” 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik. (Capital)