BANJALUKA – Vlada Republike Srpske pažljivo prati šta se događa u pregovorima između Sindikata “Boske”‘ i većinskog vlasnika konzorcijuma “‘Delta Zekstra” i neće dozvoliti da budu ugrožena prava radnika, izjavio je ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.

”Vlada RS ne želi da se miješa u pregovore, ali neće dozvoliti bilo kakvo kršenje propisa kojim bi bila ugrožena prava radnika `Boske`. Samo ćemo pratiti da li se poštuje zakonske procedure, Zakon o radu i Opšti kolektivni ugovor”, rekao je Gluhaković.

On je naveo da se trenutno čekaju razultati sjednice skupštine akcionara.

”Vlada će podržati sve ono što bude dogovoreno između sadašnjeg vlasnika, konzorcijuma `Delta Zekstra` i Sindikata, ali neće se miješati i biti ničiji advokat ili posrednik”, rekao je Gluhaković.

Konzorcijum “Delta Zekstra” ovlastio je direktora “Boske” Ljubomira Dakića da svim radnicima predloži potpisivanje akta o prestanku radnog odnosa.

Beogradski konzorcijum iznio je namjeru da sve obaveze prema radnicima “Boske”, plate, topli obrok, prevoz, regres, otpremnine za penziju i druge naknade, u iznosu od 70 odsto, po pristanku na prekid radnog odnosa isplati odmah, te obezbijedi povezivanje radnog staža.

Predsjednik Sindikata Robne kuća „Boska“ Branka Gostić rekla je da Sindikalni odbor smatra neprihvatljivim nove prijedloge konzorcijuma “Delta Zekstra”, jer se njima narušavaju Zakon o radu RS, kolektivni ugovor i kupoprodajni ugovor sa Vladom RS.

U “Boski” je zaposleno 235 radnika, koji nisu primili 25 plata, nije im uplaćivan topli obrok, naknada za prevoz, niti doprinosi za socijalno i penziono osiguranje.

Izvor Agencije