ZAGREB – Bransonu, Bezosu i Musku, kao tehnološkim preduzetnicima koji su se okušali u svemirskoj tehnologiji i raznim projektima vezanima uz svemir, trebalo bi se uskoro pridružiti još jedno zvučno ime iz ove industrije.
Suosnivač “Applea” Steve Wozniak jedan je od pokretača nove svemirske kompanije “Privateer Space, koja će biti “potpuno drugačija od ostalih”. Najavljeno je to jednim kriptičnim tvitom samog Woza, pomalo pompoznom video najavom i web stranicom koja ne otkriva mnogo.

“Privateer” je kompanija koja ima misiju “raditi na tome da svemir ostane siguran i dostupan” svim ljudima i generacijama koje će doći nakon nas. U videu se ističe i potreba za saradnjom, brigom za ono što trenutno imamo, ali i činjenica da svemir nije područje na kojem bi se trebalo utrkivati. Svi mi smo “jedna nacija, jedan planet”, i na nama je da zajedno radimo na “onome što je ispravno i dobro”.

Iz svega ovoga malo se može zaključiti o predmetu poslovanja “Privateera”, no vjerni pratitelji Wozniakovog lika i djela otkrili su kako se njegovo ime spominje u jednoj ne tako davno odaslanoj objavi za medije, u kojoj se opisuje “Privateer” kao Wozniakova firma specijalizovana za satelite koji će pratiti i čistiti predmete u svemiru. Uz Wozniaka suosnivač “Privateera” je i Alex Fielding, takođe bivši “Appleov” radnik i član tima koji je stvorio prvi iMac.

Svemirski je otpad u Zemljinoj orbiti rastući problem. Tamo se trenutno nalazi, prema procjenama, preko dvije milijarde raznih krhotina, od čega ih je preko 34.000 većih od 10, a 750.000 većih od jednog centimetra. Čak i manji komadići svemirskog smeća, budući da se kreću brzinama i do 40.000 km/h, opasni su za svemirske misije, pa mnoge kompanije rade na tome da se stvori tehnologija koja bi ih mogla efikasno prikupljati.(Seebiz)