SARAJEVO – Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke /EIB/ za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Matteo Rivellini potpisali su sporazum o grantu Evropske unije u vrijednosti 11,78 miliona evra za izgradnju poddionice Tarčin – Ivan.

Zahvaljujući ovim grant sredstvima Europske unije biće finansirani radovi na izgradnji nove dionice auto puta približne dužine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin – ulaz u tunel Ivan.

Bevanda je ocijenio da je ovo projekat koji nije značajan samo za BiH nego i za regionalno povezivanje jer je dio Paneuropskog koridora Vc koji vodi ka Jadranskom moru.

„Ovo je projekt koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratiće udaljenost na ovoj dionici spajanjem ceste M17 s koridorom Vc. Osim bržeg i ugodnijeg putovanja izgradnjom ove moderne ceste  otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava  zaštita okoline“, naglasio je Bevanda.

Projekat će implementirati JP „Autoceste Federacije BiH“, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ugovor o grantu za finansiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19. (Swot)