BANJALUKA – Vlada Republike Srpske usvojila je odluku o mjerama podrške proljećnoj setvi sa 180 miliona konvertibilnih maraka, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Novac će biti upotrijebljen za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalne investicije u poljoprivredi, prenosi RTRS.

Premija za sjetvu pšenice biće 500 konvertibilnih maraka (КM) po hektaru, za šta je ukupno obezbijeđeno 12,5 miliona КM, kao i regres za dizel gorivo za proljećne i jesenje radove u 2024. godini u količini od 100 litara, odnosno 80 КM po hektaru obradive površine u ukupnom iznosu od 12 miliona КM.

Pored toga, poljoprivrednici imaju pravo na regresiranje svih sjemena domaćih proizvođača u iznosu od 50 odsto od maloprodajne cijene, kako se navodi, u cilju omasovljenja sjetve na osnovu veće dostupnosti jeftinijeg sjemena domaćih proizvođača.

Vlada je obezbijedila i dodatna sredstva za podršku setvi industrijskih kultura, kao što su merkantilna soja, suncokret i uljana repica) u iznosu od 400 КM po hektaru, kao i za zasnivanje organske proizvodnje u iznosu 600 КM po hektaru i 500 КM po grlu. Realizaciju će pratiti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i preduzimati mjere iz svoje nadležnosti.