BIJELJINA – U većini proizvodnih područja u Republici Srpskoj ima dovoljno zimske rezerve vlage u dubljim slojevima zemljišta, ali su ipak neophodne nove količine padavina kako bi početak vegetacionog perioda i poljoprivredni radovi na otvorenom protekli u optimalnim uslovima.

U većem dijelu sedmice vremenske prilike odgovaraće za obavljanje radova na otvorenom, navedeno je u sedmičnom agrometeorološkom biltenu.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim periodima, uz pojavu slabe kiše povremeno, a minimalna temperatura vazduha u višim predjelima biće od tri do šest, u nižim od sedam do 10, a maksimalna od šest do 12 u višim krajevima, od 13 do 18 i u Semberiji do 20 stepeni Celzijusovih.

Povoljni vremenski uslovi u ovom dijelu februara bili su pogodni za obilazak i pregled parcela pod ozimim usjevima, uzorkovanje zemljišta kako bi se kvalitetnije obavila prihrana mineralnim đubrivima.

U biltenu je navedeno da je u voćnjacima i vinogradima obavljana rezidba i priprema zemljišta za sadnju novih zasada voća i vinove loze, kao i primjena adekvatnih mjera njege i zaštite.