BANJALUKA – Predstavnici sindikata prosvete, policije, pravosuđa, javne uprave i zdravstva zatražiće od Vlade RS da zaposlenima u ovim oblastima od 1. januara budu povećane plate. Za sada jedino Sindikat zdravstva RS zna koliko će tražiti povišicu – do 20 odsto, dok se ostali još zvanično ne izjašnjavaju.

Nakon neformalnog prošlonedeljnog sastanka sa ministrom finansija RS Aleksandrom Džombićem i resornim ministrima, sindikalci bi trebalo u sredu da imaju zvaničan sastanak sa ministrima. Ministar Džombić je prošlog petka sindikalce upoznao sa stanjem u budžetu RS kada je dogovoreno da za 15 dana bude održan prvi sastanak u vezi sa planiranjem budžeta RS za 2011.

„Ne mogu sada da govorim koliko ćemo tačno tražiti, ali svi budžetski korisnici i predstavnici zdravstva, kao vanbudžetski korisnik, tražićemo povišice za narednu godinu“, rekao je potpredsednik Saveza sindikata i predsednik granskog sindikata radnika MUP Duško Jandrić.

Njegov kolega Milenko Granulić, predsednik Sindikata zdravstva, izričit je i kaže da će tražiti za oko 16.500 zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti povećanje plate od 20 odsto. „Novca za to ima. Neka poreski inspektori uteraju dugove za doprinose i neka država konačno reguliše da svi plaćaju poreze i doprinose na punu platu. Onda neće biti problem za povišice“, poručuje Granulić.

Zaposlenima u administraciji pravosuđa i javne uprave RS, kojima je plata minimalno smanjena za deset odsto u 2010. godini, prioritet je da budžetom za 2011. bude obezbeđen novac da se plate vrate na nivo 2009, ali će tražiti i povišice. Predsednik Sindikata prosvete i kulture RS Stevan Milić kaže da je nastojanje ovog sindikata da učitelji, nastavnici i profesori imaju plate približne primanjima narodnih poslanika.

On dodaje da će prvo tražiti da se prosvetarima nadoknadi razlika za prvih šest meseci ove godine kada su primali platu manju za tri odsto, kao i da se ispoštuje obećanje povećanja plata za pet odsto. „Definitivan zahtev biće poznat uskoro, odnosno nakon razgovora sa predstavnicima Vlade RS“, naveo je Milić.

Inače, zakonima o platama budžetskih korisnika definisano je da se svake godine utvrđuje nova cena rada. Takođe, zakonima iz 2010. su utvrđene plate samo za tu godinu koje su smanjene od tri do deset odsto. Policajci i prosvetari primali su plate prvih šest meseci umanjene za tri odsto, od jula po obračunu iz 2009. godine. Budžetskim korisnicima plate su poslednji put povećane 2008. godine.

Penzija po starom

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS saopštilo je da u ovoj godini nije realno očekivati povećanje penzija. “Da li će u narednoj godini primanja najstarije populacije eventualno biti veća, zavisiće od usvajanja budžeta. Stoga naglašavamo da su redovnost isplate penzija i postojeći nivo penzija, u skladu sa zaključkom NSRS i dalje prioritet Vlade u ovoj oblasti”, saopštilo je Ministarstvo rada. Oni podsećaju da je NSRS usvojila strategiju reforme penzijskog sistema u RS čije provođenje će početi do kraja prvog tromesečja naredne godine. 

Izvor EuroBlic