JAHORINA – Na Jahorini je 23. i 24. aprila 2019. godine održan četvrti “Jahorina ekonomski forum” pod nazivom “Ekonomija novog doba – inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja”.

Ovogodišnji forum ikupio je 550 učesnika iz 14 zemalja. Događaj je pratilo 80 akreditovanih predstavnika medija.

Forum je otvorio izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT.

Saša Grabovac je tom prilikom istakao da tema ovog foruma – “Ekonomija novog doba – inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja” izabrana zbog njenog značaja za razvoj ekonomije.

On je istakao da je četvrta industrijska revolucija uveliko počela, a da domaće snage i zemlje regiona moraju odvojiti dodatnu energiju da bi uhvatili korak sa razvijenim zemljama.

Grabovac je istakao da se to odnosi na promjene načina poslovanja, obrazovanja, promjene u svim sferama života, a da razmišljanja donosioca odluka moraju ići u tom pravcu.

“Kreiranje društva baziranog na inovacijama i znanju predstavlja jedinu moguću opciju”, istakao je Grabovac, dodavši da raduje što nosioci vlasti u Republici Srpskoj prepoznaju značaj ove teme.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović na podršci ovom forumu, kao i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za kontituiranu podršku ovom važnom skupu.

Grabovac je učesnicima foruma poželio produktivan rad.

Željka Cvijanović predsjednik Republike Srpske  poručila je na otvaranju “Jahorina ekonomskog foruma” da je Srpska otvorena za sve vrste kvalitetnih inicijativa, izrazivši uvjerenje da će i ovaj forum dati odgovore na određene dileme i izazove.

“Ovaj forum odlična je prilika da se suočimo sa teškim pitanjima za budućnost Republike Srpske i cijelog regiona, da razmijenimo primjere dobre prakse i da jedni drugima pomognemo u procesu prilagođavanja”, istakla je Cvijanovićeva na otvaranju dvodnevnog foruma pod nazivom “Ekonomija novog doba – inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja”.

Ona je ocijenila da je najbolji način za razvoj privrede i povećanje stope zaposlenosti proboj na inostrana tržišta, a osnovni preduslov za to je stvaranje inovativnih i kvalitetnih proizvoda.

“Moramo korigovati naš odnos prema razvoju i u tom smislu svi moramo da se prilagođavamo. Obrazovni sektor mora inovirati svoj pristup. Poslovni sektor mora pratiti trendove koji su često zahtijevaju korjenite promjene. Javna administracija i regulatorne agencije moraju blisko sarađivati sa različitim sektorima kako bi pravovremeno razumjeli promjene i pravile podsticajan institucionalni okvir za razvoj”, istakla je Cvijanovićeva.

Ukratko, napomenula je predsjednik Srpske, naš zajednički zadatak je da u narednom periodu mudro gradimo sistem podrške preduzetništvu kroz primjenu inovacija svjetskog kvaliteta koje će moći da se komercijalizuju u našoj privredi, ali i da se pojavi kao partner inostranoj privredi.

“Da bismo uhvatili priključak treba nam dovoljno školovanih stručnjaka u potpuno novim oblastima. Čak 65 odsto današnjih prvačića će za 20 godina raditi na poslovima koji danas uopšte ne postoje”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je zbog toga nužno napraviti veliki zaokret u oblasti obrazovanja kako bi mlade ljude pripremili za sticanje vještina koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu.

Govoreći o četvrtoj industrijskoj revoluciji, Cvijanovićeva je navela da industrija 4.0 ima potencijal da poboljša kvalitet života i poveća ekonomski rast cijelog regiona.

“Tehnološke inovacije će povećati produktivnost i efikasnost cijelih sistema, smanjiti troškove usluga i trgovine, otvoriti nove oblasti privrede. Međutim, to će se desiti samo u zemljama koji na vrijeme shvate važnost transformacija. Svi ostali ostaće zarobljeni u starim navikama i rutinama, a time uskraćeni za konkurentnost, privredni rast i razvoj”, poručila je Cvijanovićeva.

Ana Brnabić predsjednik Vlade Srbije  istakla je da sve bolji odnosi Srbije i Republike Srpske nisu ni na čiju štetu, već su na korist i BiH i svih građana u regionu.

Ona je ocijenila pozitivnim investicije Srbije u projekte koji poboljšavaju kvalitet života u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, napominjući da stanovništvo u tim zajednicama nije apsolutno srpsko.

“Mislim da je to pozitivna podrška i da svi tako gledaju”, rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare u okviru “Jahorina ekonomskog foruma 2019”.
Ona je istakla da je saradnja u oblasti digitalizacije i informacionih tehenologija prioritet za naše zemlje.

“Jedan od projekata koji je već u toku je uvođenje digitalnih učionica, kao prvog koraka u transformaciji školstva.”, izjavila Brnabićeva.
Ona je naglasila da privredni rast i jaka ekonomija dolaze tek kada imamo stabilnost i mir i da je to ono što je potrebno regionu.
“Vlada Srbije donijela je odluku o tome da Srbija Srpskoj u ovoj godini uplati 9,3 miliona evra za rekonstrukciju mnogih objekata širom Srpske, škola, vrtića, za izgradnju puteva – istakla je premijerka Srbije.

Borislav Tadić potpredsjednik Dojče Telekoma  izazio je zadovoljstvo što su i privrednici i zvaničnici prepoznali digitalizaciju kao šansu za čitav region.

“Imamo mlade i vrijedne ljude, vrijedne umove u regionu koji će se ovom pitanju sigurno posvetiti”, dodao je Tadić i rekao da Dojče Telekom znatno ulaže u edukaciju i usavršavanje u ovoj oblasti.

 

 

 кабукиwedding dress tailorзвонки для телефоновprodvijenieмеждународные логистические компании киевwhat to do st petersburg