Završnom konferencijom za novinare i ceremonijom dodjele priznanja,  završena je ovogodišnja kampanja „Stop švercu“, koju su zajednički organizovali Udruženje ekonomista RS SWOT i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Ratko Kovačević  portparol UIO kazao je da je u toku kampanje “Stop švercu” uprava zaplijenila robu ukupne vrijednosti 5,2 miliona KM, od čega se samo na duvan i duvanske prerađevine odnosi milion KM.

On je novinarima u Banjaluci rekao da su vidljivi rezultati u suzbijanju crnog tržišta duvana i cigareta u BiH, navodeći da je tokom osam mjeseci ove godine izdato 171 milion akciznih markica za paklice cigareta što je za 32 odsto više nego u istom periodu lani.

Kovačević je napomenuo da je UIO od 28. maja u okviru kampanje “Stop švercu” do danas zaprimila 227 kvalitetnih poziva građana, kao i 87 viber poruka na osnovu kojih su ostvareni ovi značajni rezultati.

Prema njegovim riječima, u okviru kampanje građani mogu i dalje dostavljati informacije o nelegalnoj prodaji duvana i duvanskih prerađevina na otvorenu liniju 080 02 06 07, kao i na viber broj 065/355-155.

Saša Grabovac izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT,  ocjenio je kampanju kao veoma uspješnu i najavio da će se ovakve akcije koje imaju za cilj podizanje svijesti o lošem uticaju crnog tržišta nastaviti i u budućnosti.

U okviru kampanje bio je organizovan i konkurs za najbolji novinski članak ili TV prilog koji se bavio problematikom crnog tržišta duvanskih proizvoda.

Na konkurs je stiglo 10 radova. Tročlani žiri u sastavu, Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO, Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT i Faruk Hadžić, predavač na Sarajevo School of Science and Technology odabrali su tri najbolja rada.

Prvu nagradu od 1.500 KM osvojila je Milijana Latinović novinar Glasa Srpske

Drugu nagradu od 1.000 KM osvojila je Tijana Grujić novinar Euroblica

Treću nagradu od 500 KM osvojio je Predrag Sredić novinar Nova BH TV

Kako je izgledala ceromonija dodjela priznanja možete pogledati ovdje.