Udruženje ekonomista RS SWOT je 05.06. u hotelu Termag na Jahorini i 08.06.2012.g u hotelu Bosna u Banjaluci održalo seminare iz oblasti javnih nabavki. Na seminarima je učestvovalo više od 130 učesnika, a predavači su bili g-đa Đinita Fočo, direktor Agencije za javne nabavke BiH i g-đa Dragana Ribić, pomoćnik direktora za javne nabavke BiH. 

Ljudi koji na terenu rade poslove javnih nabavki nemaju dovoljno stručnih znanja ni dobru podršku da bi u praksi na pravi način organizovali procese javnih nabavki, istaknuto je na ova dva seminara posvećena aktuelnim problemima primjene Zakona o javnim nabavkama.

Đinita Fočo, direktor Agencije za javne nabavke BiH, je na seminaru ukazala na najčešće propuste prilikom sprovođenja postupka javnih nabavki, kao i praktične probleme u njegovoj primjeni.

Ona je istakla da proces javnih nabavki nije samo ono što je definisano Zakonom o javnim nabavkama BiH, već da je to postupak koji traje cijelu godinu.

"Javne nabavke počinju procesom planiranja budžeta i finansijskih planova, istraživanja tržišta, tenderske dokumentacije, a tek nakon svih tih postupaka na red stiže predmet zakona", rekla je g-đa Fočo.

G-đa Fočo je ovom prilikom naglasila da bi se veliki broj problema u ovoj oblasti mogao izbjeći obavljanjem stručnih analiza predmeta javnih nabavki, te da se kod nekih specifičnih zahtjeva moraju angažovati eksperti i članovi stručnih komisija da bi se kroz postupak prošlo na jednostavan način.

G-đa Dragana Ribić je predstavila dvije aktuelne teme iz ove oblasti: “Specifičnosti konkurentskog zahtjeva, sa osvrtom na nabavku kancelarijskog materijala i goriva” i “Najčešće nepravilnosti koje je utvrdila Kancelarija za razmatranje žalbi”.

G-đa Ribić je kroz detaljna izlaganja rasvijetlila dvije navedene teme, a učesnici seminara su velikim brojem pitanja i aktivnim učešćem značajno doprinijeli kvalitetu održanih događaja.

Seminaru u Banjaluci su prisustvovali predstavnici javnih institucija na svim nivoima, javnih preduzeća, te organizacija, koje kao ponuđači učestvuju u procesima javnih nabavki.

 

PREUZMI PREZENTACIJE:

Konkurentski zahtjev

 

Priprema tenderske prezentacije

 

Odluke kancelarije za razmatranje žalbi

 

GALERIJA: 

 

Izvor : SWOT