Udruženje ekonomista RS – SWOT je 6. i 20. marta u Banjaluci i Bijeljini organizovalo seminare koji su bili posvećeni novom uputstvu u Zakonu o javnim nabavkama, preporukama za izradu tenderske dokumentacije, kao i bitnim elementima praćenja izvršenja ugovora.

Predavači na seminarima, kojima je prisustvovalo ukupno 150 učesnika iz javnih institucija, finansijskih organizacija i poslovne zajednice, bili su g-đa Dragana Ribić, pomoćnik direktora Agencije za javne nabavke BiH, i g-đa Dragana Kovačević, ovlašćeni predavač iz oblasti javnih nabavki.

Dragana Kovačević je učesnike skupa upoznala da je nacrtom novog zakona o javnim nabavkama u BiH u otvorenom postupku prihvatljiv i izbor ponuđača samo na bazi dobijene jedne, umjesto do sada obavezne tri ponude, u cilju olakšanja i ubrzanja procesa izbora.

"Nacrtom novog zakona, takođe, dolazi do povećanja konkurentnosti i transparentnosti, jer ugovorni organ prilikom prikupljanja ponuda može svoj konkurentski zahtjev da objavi i na veb stranici Agencije za javne nabavke BiH. U nacrtu postoji i olakšica za javne institucije u smislu da imaju malo fleksibilnije procedure nabavki, te su pojašnjeni rokovi vezani za prigovore i žalbe", kazala je Kovačevićeva navodeći prednosti nove legislative.

Miloš Todorović iz Udruženja ekonomista RS – SWOT kazao je da potreba za seminarima iz oblasti javnih nabavki uvijek postoji, jer se u praksi pojavljuju problemi i nejasnoće u primjeni postojećeg zakona. Stoga je izrazio očekivanje da će novi zakon u praktičnom smislu donijeti poboljšanja.

Nacrt zakona o javnim nabavkama se od oktobra prošle godine nalazi u Savjetu ministara BiH, gdje je već jednom bio na dnevnom redu, ali je iznenada povučen i više nije razmatran.

 

PREZENTACIJE:

 

Bitni elementi pracenja izvrsenja Ugovora

 

 

Uputstvo o upisu u Registar U.O. i ponudjaca

 

Izvor: Swot