BANJALUKA – Mašinska i elektroindustrija RS ima potencijal u proizvodnji manjih elektromehaničkih komponenti za evropsku automobilsku industriju, a doprinos tome daće zajednička saradnja univerziteta i industrijskih kapaciteta, istaknuto je tokom posjete delegacije švajcarske regije Ticino Privrednoj komori RS.

Sekretar Udruženja metalne i elektroindustrije Pero Ćorić rekao je da ova švajcarska regija i Mašinski fakultet banjalučkog Univerziteta imaju dugogodišnju saradnju, koju sada treba proširiti i na polje privrede, s obzirom da se Švajcarska nalazi na devetom mjestu u ukupnoj robnoj razmjeni RS.

On je dodao da je razmjena sa Švajcarskom u prošloj godini iznosila 160 miliona KM, od čega je bilo 130 miliona izvoza, dok je u prva tri mjeseca ove godine obim razmjene bio 46 miliona, od čega je izvoz bio 41 milion.

“To znači da su naša preduzeća uspjela da se nametnu i dođu do švajcarskog tržišta, ali to je još uvijek tri odsto u ukupnoj robnoj razmjeni RS”, rekao je Ćorić.

On je izrazio očekivanje da će delegacija posjetiti i fabriku alatnih mašina “TAS Jelšingrad” Banjaluka, da bi se uvjerili u njene potencijale i da bi se eventualno našao strateški partner koji bi kupio ovo preduzeće.

Prema riječima predstavnika Univerziteta za primijenjenu nauku Južne Švajcarske Đambatiste Ravana, industrija ove zemlje radi u primijenjenim istraživanjima zajedno sa univerzitetima, a taj model se može primijeniti i u RS, da bi se zajednički prijavili prema EU za određene projekte.

“Iako svi idu u Kinu radi proizvodnje manjih dijelova, ja se nadam da bi raspoređivanje dijelova proizvodnje po različitim zemljama Evrope mogao biti uspješan model, ne samo zbog jeftine radne snage u RS, nego i zato što je ona blizu Švajcarskoj, tako da troškovi transporta nisu toliko visoki”, rekao je Ravano.

Izvor Agencije