BANJALUKA – Vrijednost izvoza proizvoda od drveta napravljenih u RS je za devet mjeseci ove godine premašila 125 miliona KM, a namještaja 71 milion KM, što ukupno čini rast od 15 odsto, navode u Privrednoj komori RS.

"Ukupno posmatrano, sektor drvoprerade je jedan od rijetkih u RS koji uprkos kriznoj godini bilježi 3,5 puta veći izvoz od uvoza", rekao je Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS, dodajući da je ta grana privrede uspjela da se vrati na nivo poslovanja od prije početka svjetske ekonomske krize.

Statistika je pokazala da je oblast proizvodnje i prerade drveta za devet mjeseci ove godine zabilježila rast proizvodnje od 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je sektor proizvodnje namještaja u istom vremenu napravio skok od 31,5 odsto.

Šinik je podsjetio da je oblast prerade i proizvodnje drveta, te proizvodnje namještaja tokom 2009. godine, zabilježila pad veći od 30 odsto.

"Iako su trenutna kretanja dobra, imam bojazan kada pomislim na moguće negativne efekte novog talasa krize u EU", upozorava Šinik, dodajući da je sektor drvoprerade i proizvodnje namještaja svojim najvećim dijelom usmjeren na izvoz.

Prema njegovim riječima, ne treba isključiti da bi nova kriza ponovo mogla da prouzrokuje pad tražnje za drvetom i namještajem iz RS u inostranstvu.

Proizvođači i prerađivači drveta iz RS su tokom devet mjeseci ove godine najviše izvezli u Srbiju, Italiju, Njemačku, Sloveniju i Austriju, dok se namještaj najviše izvozio u Hrvatsku, Italiju, Njemačku, SAD i Veliku Britaniju.

Rada Atlagić, komercijalni direktor banjalučkog "AM Međugorja", koje se bavi proizvodnjom vrata, ocijenila je da su u ovoj godini zabilježili dobre rezultate.

"Ove godine napravili smo rast izvoza, ali smo na domaćem tržištu istovremeno napravili nešto slabije rezultate", kazala je Atlagićeva, navodeći da firma na čijem je čelu na strana tržišta plasira oko 30 odsto svog asortimana.

Ona je dodala da je ova banjalučka firma najvećim dijelom orijentisana na Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

"Privrednicima u ovom sektoru i dalje predstavlja problem to što nemaju prioritet prilikom nabavke dobrih i kvalitetnih sirovina", upozorila je ona uz nadu da će naredne godine proizvodnim i izvozno orijentisanim preduzećima konačno i zakonski biti omogućen prioritet prilikom nabavke sirovinskog drveta.

Izvor Agencije