BANJALUKA – Nacrtom zakona o željeznicama Republike Srpske predviđeno je da se sva željeznička infrastruktura upiše kao javno dobro u svojini Republike Srpske, čiji je upravljač preduzeće „Željeznice Republike Srpske“.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da se ovim zakonskim rješenjem propisuje kapacitet infrastrukture, dodjela trase voza i naknada za njeno korišćenje.

„Ovim zakonom se uređuje način izgradnje, rekonstrukcije i održavanja željezničke infrastrukture, gradnja željezničkih objekata i postrojenja, ukrštanje željezničkih pruga i puteva, prevoz u željezničkom saobraćaju, željeznička vozila i radnici, vanredni događaj, te zaštita pruge“, rekao je Trninić, obrazlažući u Narodnoj skupštini Nacrt zakona o željeznicama Republike Srpske.

On je naglasio da se predloženim zakonom uređuje upravljanje, elementi i vrste željezničke infrastrukture, obaveze njenog upravljača, kao i pristup i njeno korišćenje.

Prema njegovim riječima, na ovaj način, pojednostaviće se procedure dobijanja saglasnosti za izgradnju i održavanje željezničke infrastrukture.

Trninić je naveo da željeznička infrastruktura može biti javna i industrijska, odnosno industrijski kolosijek.

„Upravljanje javnom željezničkom infrastrukturom je djelatnost od opšteg interesa koju u Republici Srpskoj obavljaju ‘Željeznice Republike Srpske’ Doboj. Ovim zakonom stvorene su i pretpostavke za otvaranje tržišta željezničkog saobraćaja, tako da su njime propisani uslovi za pristup i korišćenje željezničke infrastrukture“, kaže Trninić.

On je napomenuo da se navedenim zakonom propisuje da „Željeznice Republike Srpske“ u svojstvu upravljača željezničke infrastrukture donose program održavanja, izgradnje i rekonstrukcije željezničke infrastrukture, kao i organizovanja i regulisanja željezničkog saobraćaja.

„Željezničku infrastrukturu mogu da koriste željeznički operateri koji ispunjavaju propisane uslove i sa upravljačem infrastrukture imaju zaključen ugovor o korišćenju željezničke infrastrukture“, rekao je Trninić.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vanja Bajić istakao je danas da je neophodno restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske" radi bržeg i kvalitetnijeg razvoja društva.

"Nema razvoja društva bez kvalitetne infrastrukture, a pogotovo bez željezničke. Mnogo zemalja zainteresovano je za ulaganje u željezničku infrastrukturu u Srpskoj", rekao je Bajić u skupštinskoj raspravi o Nacrtu zakona o "Željeznicama Republike Srpske".

On je podsjetio da Vlada Srpske izdvaja subvencije za ovo preduzeće.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Perica Bundalo tvrdi da su gubici "Željeznica" u ovoj godini uvećani za nekoliko miliona KM.

"Republika Srpska bi trebalo da ima mnogo više hrabrosti i odlučnosti u rješavanju problema ovog preduzeća. Naše institucije moraju više raditi na dobrobit građana, a ne za partijsko zapošljavanje", dodao je Bundalo.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović smatra da je potrebna kvalitetna sanacija "Željeznica Republike Srpske" jer bez željezničkog saobraćaja nema napretka bilo koje zemlje.

"Neophodno je da institucije Srpske finansijski više pomažu `Željeznice`. Trenutna situacija u ovom preduzeću vodi ka njegovoj likvidaciji, što je nedopustivo", rekao je Krsmanović.

On kaže da broj radnika u ovom preduzeću mora biti smanjen.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas da "Željeznice Republike Srpske" neće propasti i ići u stečaj.

"Nekoliko toplih obroka nije isplaćeno, ali plate u ovom preduzeću su redovne. `Željeznice Republike Srpske` od izuzetnog su značaja za naše društvo i sigurno je da će biti riješeni postojeći problemi", rekao je Trninić u završnoj riječi u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što su poslanici okončali raspravu o Nacrtu zakona o željeznicama Republike Srpske.

On je istakao da će biti završeno finansijsko i organizaciono restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske".

Trninić tvrdi da nisu tačni navodi opozicije da se radnici u "Željeznice Republike Srpske" zapošljavaju po osnovu članstva u određenim političkim partijama.

"Dok ne bude sačinjena nova sistematizacija radnih mjesta u ovom preduzeću, ne može se govoriti da ima viška radnika. Vlada Republike Srpske nastaviće da pomaže `Željeznicama Republike Srpske`", dodao je Trninić.

Uvodi se arbitražna komisija za mirno rješavanje radnih sporova

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, kojim se uređuje način i postupak mirnog rješavanja individualnih i kolektivnih radnih sporova, izbor, prava i obaveze arbitara i miritelja, kao i način osnivanja tijela za mirno rješavanje radnih sporova.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je u završnoj riječi da je ovim nacrtom zakona mirno rješavanje radnih sporova obavezujuće, ali da se, ako se strane u sporu ne dogovore, ide na sudski postupak.

Savanović je rekao da je ovo dobar i afirmativan zakon, te da će u javnoj raspravi biti uzeti u obzir svi korisni prijedlozi i sugestije, kako bi se dobio što kvalitetniji prijedlog zakona koji će biti primjenjiv.

Tokom skupštinske rasprave poslanik SNSD-a Dušica Savić rekla je da je ovo dobar nacrt zakona, ali da bi trebalo preciznije definisati da li je mirno rješavanje radnih sporova obavezno ili dobrovoljno.

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić smatra da je u Nacrtu zakona nedorečeno da li je mirno rješavanje radnih sporova putem Agencije obavezno ili nije.

Poslanik SP-a Nedeljko Milaković rekao je da podržava donošenje ovog zakona kojim se garantuju veća prava radnicima i poslodavcima, te izvjesnija pravna zaštita.

Preciznije definisani uslovi za ostvarivanje socijalne zaštite

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti kojim se preciznije definiše ko mogu biti korisnici socijalne zaštite, kao i uslovi za njeno ostvarivanje.

Razlog za usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti sadržan je u potrebi usklađivanja oblasti socijalne zaštite sa Konvencijom o pravima lica sa invaliditetom.

"Navedeni zakon potrebno je usvojiti i zbog usklađivanja oblasti socijalne zaštite sa Porodičnim zakonom, Zakonom o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja, Zakonom o stvarnim pravima i sa Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj", navodi se u obrazloženju navedenog zakonskog rješenja. (Agencije)